2024. szeptember. 27., péntek - Adalbert.
hirdetés
hirdetés

Sötét titok: az orvosok szexuális zaklatása

Az orvosok szexuális zaklatása igen gyakori, főleg a nők szenvednek a páciensek kínos viselkedései miatt, írja a nuus.hu.

Az egészségügyi dolgozók gyakran szembesülnek egy olyan fenyegetéssel, amelyet kevesen mernek hangosan kimondani: az orvosok szexuális zaklatása napi szintű. Egy friss, több országra kiterjedő tanulmány szerint az orvosok akár 45%-a is áldozatul esik ennek a gyakran elhallgatott problémának – írja a euronews.com nyomán a lap.

Caroline Kamau-Mitchell, a Birkbeck Egyetem foglalkozás-egészségügyi kutatója, a témában végzett átfogó tanulmányának vezető szerzője szerint a szexuális zaklatás egyedülálló foglalkozás-egészségügyi veszélyt jelent. Ennek az az oka, hogy az emberek intim kapcsolatba kerülnek a betegekkel, mert fizikailag meg kell vizsgálniuk őket, szögezte le a kutató.

A legfrissebb adatok sokkal aggasztóbb képet festenek, mint korábban gondoltuk. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábbi becsléseit messze meghaladva, a tanulmány szerint az egészségügyi dolgozók jelentős része tapasztalt már szexuális zaklatást. A jelenség különösen gyakori a sürgősségi osztályokon és a pszichiátriai osztályokon dolgozók körében, ahol a stressz magasabb, és a betegek állapota gyakran instabil. Dr. Tiago Villanueva, a Háziorvosok Európai Uniójának elnöke szerint a háziorvosok is gyakran szembesülnek hasonló problémákkal, hiszen a betegekkel hosszú távú kapcsolatot építenek ki, és egyesek visszaélhetnek ezzel a bizalommal.

A nők különösen nagy arányban érintettek. A tanulmány szerint a gyengébbik nem 52%-a tapasztalt már szexuális zaklatást, szemben a férfiak 34%-ával. Kamau-Mitchell szerint ez a hagyományos nemi szerepekhez és a női orvosok iránti előítéletekhez köthető.

A teljes információ

jennycepeda képe a Pixabay-en
jennycepeda képe a Pixabay-en

(forrás: nuus.hu)
hirdetés

Könyveink