2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Sokszakmás tudományos fórummal ünnepli első születésnapját az ÉPC–Honvédkórház

A multidiszciplinaritás jegyében megrendezett fórumon bemutatták a kórházban végzett szakmai-tudományos munkát, valamint áttekintették a különböző szakterületek trendalakító aktualitásait. A kórház hagyományteremtő szándékkal életre hívott szakmai napja egyedülálló kezdeményezés. A szervezők a rendezvénnyel az orvosoknak és szakdolgozóknak biztosítanak fejlődési és szakmai kapcsolatépítési lehetőséget.

Az intézmény 2023. január elsején, az Országgyűlés által módosított egészségügyi törvény rendelkezései alapján vált önállóvá, és azóta Észak-Pesti Centrumkórház–Honvédkórház néven folytatja országosan elismert betegellátó tevékenységét. Az átalakulás folyamatában mérföldkőnek számító egyéves évfordulót sokszakmás tudományos fórummal ünnepli az intézmény azzal a céllal, hogy egyrészt bemutatkozzon a magyarországi egészségügyi intézményeknek, másrészt, hogy átfogó szakmai fejlődési, konzultációs és kapcsolatépítési lehetőséget biztosítson a kórház orvosainak és szakdolgozóinak.

A rendezvény – az együttműködés és a multidiszciplinaritás jegyében – több mint 20 különböző szakterület legfontosabb aktualitásait, újdonságait és kihívásait tekinti át mintegy 50 szakmai előadás, ülés, illetve az ezekhez kapcsolódó diszkusszió keretében. A szakmai közönség számára is újszerű, többszakmás együttműködéseket, esetismertetéseket bemutató prezentációkon lehetőséget kap a bemutatkozásra az ápolási szakma és a PhD-hallgatók is.

A tudományos fórum programja orvosszakmai szempontból rendkívül gazdag: az előadók a sebészet, az onkológia, a nőgyógyászat, az urológia, a sürgősségi betegellátás, a kardiológia, az intenzív terápiás ellátás, a fül-orr-gégészet, a belgyógyászat, a neurológia, a pszichiátria, a bőrgyógyászat, a nukleáris medicina, a szívsebészet, a baleseti sebészet, az ortopédia, a traumatológia, a gasztroenterológia, a szemészet, a szájsebészet, az idegsebészet aktualitásait és szakmai szempontból legfontosabb kérdéseit dolgozzák fel.

„A fórum komplex témaválasztásaival szándékunk bemutatni, hogy a kórházunk még a rendkívül komplikált, több szakma bevonását igénylő eseteket is képes kezelni, és hogy milyen egyértelmű előnyök adódnak abból, ha az ezekhez szükséges összes kompetencia és tapasztalat az intézményen belül azonnal hozzáférhető – fogalmazott dr. Wikonkál Norbert Miklós professzor, az ÉPC–Honvédkórház főigazgatója. Hozzátette, a Belügyminisztérium és az Országos Kórházi Főigazgatóság fenntartásába átvett centrumkórház elmúlt éve a szervezeti átalakításról szólt. Az átszervezés során az összes támogató szakterületet úgy kellett újra létrehozniuk, hogy közben a betegellátó részlegeik zökkenőmentesen gyógyíthassanak, biztosítva ezzel a folyamatos és jó színvonalú ellátást. Az átszervezés során olyan feladatokat oldottunk meg, amelyeknek még a volumenét sem volt könnyű előzetesen megbecsülni, de ebből a hozzánk forduló páciensek alig észleltek valamit”mutatott rá Wikonkál Norbert Miklós.

Az intézmény 5 telephellyel rendelkezik, közel 4000 főt foglalkoztat. 2023. július 1-től az ÉPC-Honvédkórházhoz tagozódva 295 területi védőnő közreműködésével kezdte meg tevékenységét a Vármegyei Védőnői Szolgálat, emellett 6 városi kórház szakmai felügyeletét látja el az észak-magyarországi régióban. Az Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház Magyarország egyetlen olyan intézménye, mely egyedülállóan öleli fel az összes egészségügyi képességet, a prevenciótól a definitív, a sürgősségitől a rehabilitáción át a krónikus betegellátásig, emellett részt vesz a NATO és a magyar katona-egészségügyi feladatok támogatásában. Területi, valamint igényjogosulti alapon Magyarország felnőtt lakosságának mintegy harmadát látja el. A legtöbb területen a szakmai progresszivitás csúcsát (III. progresszivitás) teljesíti. Valamennyi magyarországi egészségügyi felsőoktatási intézmény gyakorlókórháza, melyet a Semmelweis Egyetem Gyakorló Kórházi cím adományozásával is elismert. 2023-ban 453 fő orvostanhallgató oktatását vállalta, és 178 rezidenst foglalkoztat.

Az átszervezés ellenére a kórház alapvető feladatai és ellátási kötelezettségei változatlanok maradtak. Az intézmény továbbra is kiváló színvonalon gondoskodik a hon- és rendvédelmi szervek állományában szolgálatot teljesítők, valamint a többi igényjogosult páciensről, csakúgy, mint a saját ellátási területéhez tartozó betegekről.

Az évfordulós szakmai rendezvény kapcsán a főigazgató hangsúlyozta: „A megszerzett tapasztalat tovább örökítése több évtizedes kötelessége a kórháznak, a korszerű tudás használata a jó minőségű betegellátás záloga.”

A tudományos fórumot hagyományteremtő szándékkal rendezte meg az intézmény, az év folyamán pedig az egyes szakterületekhez kapcsolódva több szatellitrendezvényt is terveznek.

(forrás: Észak-Pesti Centrumkórház–Honvédkórház)
hirdetés

Könyveink