2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Sok öngyilkosság megelőzhető lenne

Kósa Éva médiapszichológus arra figyelmeztet a hang.hu-n, hogy az öngyilkosok jó része ma is élne, ha segélykiáltásaikra reagálna a környezetük, ha időben észrevennénk, hogy kimerültek lelki-egzisztenciális tartalékaik.

– Óriási a felelőssége az államnak abban, hogy valódi szociális hálót tartson az elesettek vagy éppen esni készülők alá. Támogatott krízisközpontokkal, a pszichés betegek helyzetének monitorozásával lehetne megelőzni a tragédiákat, ám ez az állami háló jó ideje lyukas.

És persze megtartó erőt jelentenek az informális kapcsolatok: a család, az ismerősök, de még a szomszédság figyelme is. Vegyük észre, ha a szomszédban néni ajtaja három napja nem nyílt ki, kérdezzünk rá, ha munkatársunk láthatóan aggasztó lelkiállapotban van. Nekünk is fontos lenne, hogy fordított helyzetben legyen kihez fordulnunk – ajánlja. A szakértő szerint a kapcsolati hálózatok összeomlása a rendszerváltás óta tapasztalható Magyarországon. A korábbi viszonylagos (és persze mesterségesen fenntartott) létbiztonság után hirtelen százezrek kerültek utcára, az egzisztenciális stabilitás azóta sem magától értetődő. Ezzel párhuzamosan felőrlődtek a kis közösségi kapcsolatok is, a magyar társadalomnak ma sincs igazán igénye a civil közösségek fenntartására, a helyi szintű összefogásra. Pedig ezek a keretek akár emberéleteket is menthetnének.

És persze nem mehetünk el a sajtó felelőssége mellett sem, hiszen az öngyilkosságokról szóló hírek felerősítik az esetek akusztikáját. – Az öngyilkosságról bizonyos távolságtartás mellett célszerű írni. Ám ha az esetnek van valamiféle társadalmi tanulsága, ha nagyobb összefüggésekre – egy kirúgáshullám hatásaira vagy a szociális védőrendszer gyengeségére – mutat rá, akkor a médiának szinte kötelessége írni róla – mondja a pszichológus.

A teljes információ

 

 

Az országban jelenleg 27 telefonos lelkisegély-szolgálat működik, több mint 500 önkéntes dolgozóval, akik a nap 24 órájában várják a krízishelyzetben lévők, vigaszra várók hívásait a 116-123-as telefonszámon. Ezeket a szervezeteket foglalja egységbe a Magyar Lelki Elsősegély Szolgálatok Szövetsége (LESZ).

(forrás: Magyar Hang)

cimkék

hirdetés

Könyveink