2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Scott David Solomon kapta a Semmelweis Budapest Awardot

Idén Scott David Solomon vehette át az egyetem legnagyobb presztízsű nemzetközi tudományos elismerését, a Semmelweis Budapest Awardot. A kitüntetést Merkely Béla rektor adta át a Harvard Egyetem világhírű kardiológusának, aki ezt követően egy előadás keretében számolt be Semmelweis Ignác szellemi örökségéről a szívelégtelenség elleni harcban.

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán rendezett díjátadó ünnepségen Merkely Béla emlékeztetett: az egyetem legmagasabb rangú nemzetközi díját olyan világhírű, az élvonalból is kiemelkedő tudósok kaphatják, akik teljesítménye méltó az intézmény névadójának szellemiségéhez.

Hozzátette, egy díj értékét egyebek mellett az azt odaítélő intézmény presztízse is meghatározza. A Semmelweis Egyetem mára büszkén mondhatja el, hogy nemzetközi viszonylatban is rangot vívott ki magának az orvos- és egészségtudományi egyetemek között. „Immár világszinten a 250 legjobb felsőoktatási intézmény között szereplünk, kardiovaszkuláris területen pedig – amely díjazottunk fő kutatási területe – a 43. helyen állunk” – emelte ki a rektor.

Merkely Béla ezt követően kifejtette: a Harvard Egyetem világhírű kardiológusával régóta jó kapcsolatot ápol az intézmény. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikával folytatott együttműködése összességében több mint egy évtizede tart; ezidő alatt 14 közös publikáció született a szívelégtelenség gyógyszeres és eszközös kezeléséről, a klinikát pedig számos mérföldkőnek számító vizsgálatába bevonta. Az egyetem 2018-ban díszdoktorrá avatta a professzort.

Scott David Solomon fő kutatási területei többek között a szívizomkárosodást követő strukturális vagy funkcionális változások, a krónikus szívelégtelenségben szenvedő betegek rizikófaktorainak csökkentése, és a nem kardiovaszkuláris terápiák szív- és érrendszerre gyakorolt hatása. Munkássága több tekintetben is úttörőnek számít; az elsők között használt például kardiológiai képalkotó eljárásokat kardiológiai gyógyszerek és eszközök fejlesztéséhez, illetve klinikai vizsgálatokban.

A Semmelweis Budapest Award átvétele után Scott David Solomon egy átfogó előadás keretében számolt be arról, mit jelent számára Semmelweis Ignác szellemi öröksége a szívelégtelenség ellen folytatott harcban. Mint elmondta, nagy megtiszteltetés számára, hogy átveheti a díjat, különösen annak fényében, hogy épp egy szimpózium keretében ünneplik a Semmelweis és a Harvard Egyetem közötti partnerséget. Ennek kapcsán megjegyezte: rendkívül büszke a két intézmény erős kötelékére. Semmelweis Ignácot egy innovatív és meghatározó személyiségnek nevezte, majd rámutatott: az anyák megmentőjének pályafutását jellemző aspektusok ma is számos tudományos és akadémiai törekvés terén relevánsak – sőt, rendre visszaköszöntek a szívelégtelenség kezelése kapcsán folytatott harc elmúlt 40 éve alatt.

Scott David Solomon előadásában a Semmelweis Ignác pályáját meghatározó aspektusokat a klinikai kutatás kulcsfontosságú elemeivel állította párhuzamba, ezek pedig a professzor szerint a megfigyelés, a szkepticizmus, a szerencsés véletlenek, a tesztelés és nem utolsósorban a kitartás. Felidézte, hogy az 1980-as években a szívelégtelenséget a szívinfarktuson keresztül próbálták megérteni, és sokat tanult abból, hogy megfigyelte a témában folyó két kutatási irány összefutását olyan “óriások”, mint Eugene Braunwald és Edward Frochlich, valamint Marc és Janice Pfeffer segítségével. Felhívta a figyelmet a kamrai remodelling, valamint az ennek kapcsán folytatott vizsgálatok fontosságára. Mindez az 1990-es HEART tanulmányhoz vezetett, amelyet a professzor mérföldkőnek nevezett, és amelynek célja többek között a szívizom szerkezetében és funkciójában bekövetkező változások megértése volt szívinfarktus után. Emlékeztetett arra, hogy az ezekhez kapcsolódó “szigorú tesztelés és a kudarctűrés” valószínűleg nagyban hasonlít ahhoz, amit Semmelweis tapasztalhatott pályafutása során.

Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A professzor a fent említett megfigyelés és szkepticizmus mentén arra is felhívta a figyelmet, hogy a béta-blokkolók egykor ellenjavalltnak számítottak a szívelégtelenség kezelésében, később azonban rájöttek, hogy a béta-blokkolók valójában jótékony hatással vannak a betegekre. Hozzátette: a diasztolés szívelégtelenség mint olyan egykor kedvelt hipotézis volt, de aztán a kutatások világossá tették, hogy a diasztolés diszfunkció valójában a normális öregedési folyamattal együtt növekszik. Miután részletekbe menően kitért egy kutatási szakterületére, a megőrzött és enyhén csökkent ejekciójú szívelégtelenséggel kapcsolatos kutatásokra, elismerően szólt a Semmelweis Egyetemmel való együttműködésről a PARAGON-HF vizsgálatban, amely betegszámok tekintetében világszerte az első helyen végzett a résztvevő centrumok között.

Scott David Solomon a Clinical Trials Outcomes Center és a Cardiac Imaging Core Laboratory igazgatója. Kutatócsoportja főként a szívkamra szerkezetében és funkciójában a szívizom sérülését követően bekövetkező változásokat tanulmányozza. Vezetésével a szívinfarktuson átesett, illetve a krónikus szívelégtelenségben szenvedő betegeknél a kockázatot módosító és a kimenetelt befolyásoló tényezőkkel, továbbá a nem kardiovaszkuláris terápiák kardiovaszkuláris biztonságosságával kapcsolatos kutatásokat is végeztek. Emellett tanulmányozták a magas vérnyomásból a szívelégtelenségbe vezető folyamatot befolyásoló tényezőket, valamint a megőrzött ejekciós frakciójú szívelégtelenséget.

További részletek az egyetem portálján.
(forrás: Semmelweis Egyetem)
hirdetés

Könyveink