2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Pulzusellenőrző erdei túrákkal a megelőzésért Pécsett

Baranya megyében, Pécsett bővült tovább a Budapesti Szent Ferenc Kórház „Út az egészséghez” tanösvényprogramja.

Pécsett adták át az Út az egészséghez program következő tanösvényét, melynek célja, hogy egy kellemes szabadidős tevékenység közben információhoz jussunk egészségi állapotunkról, terhelhetőségünkről és annak változásairól azáltal, hogy szervezetünk működését, reakcióit figyelemmel kísérjük. A program a túraútvonalakon kijelölt ellenőrzőpontokon pulzusmérésre szólít fel, az induláskor, majd a terhelés során mért egészségügyi értékeket túralapra rögzíthetjük. A tanösvény-program az új helyszínen is több különböző hosszúságú távot kínál. A terep és a pulzusmérő pontok kialakítása egészségszakmai szempontok figyelembe vételével történt. A túra során mért egészségügyi adatokat a kórház szakemberei kiértékelik. Azoknak, akiknél kiugró értékeket észlelnek, erről visszajelzést adnak, és felajánlják a kivizsgálás lehetőségét a kórház szakrendelésein. Az ellenőrzött mozgásprogram az egészségesek esetében a megelőzést, a szív-érrendszeri, illetve magasvérnyomás-betegséggel élők, cukorbetegek esetében pedig a szövődmények kialakulásának megelőzését, késleltetését szolgálja.

A program országosan eddig Miskolcon, Veresegyházán, Kékestetőn és a Bakonyban, Budapesten pedig a Hárshegyen, a Normafán, a Hármashatárhegyen és Újpesten van jelen. A most átadott pécsi tanösvény már annak a továbbfejlesztésnek az egyik első állomása, melynek keretében, az Aktív Magyarország Program részeként, az Aktív Magyarországért felelős államtitkárság támogatásával a következő években egyre több helyen lesz elérhető ez az egészségügyi visszajelzést is nyújtó mozgásprogram. Emellett a pécsi tanösvény sokak összefogásával: az erdei kialakítás terén az Agrárminisztérium szakmai és tulajdonosi irányítása alá tartozó Mecsekerdő Zrt. teherviselésével, valamint a Pécsi Önkormányzat, illetve a Biokom Nonprofit Kft. és a Pécsi Állatkert közreműködésével, illetve támogatásával valósult meg.

Fotó: Szent Ferenc Kórház
Fotó: Szent Ferenc Kórház

Toldy-Schedel Emil, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója elmondta: Magyarországon egyre hatékonyabban tudjuk ellátni az akut szív- és érrendszeri eseményeket, a szívinfarktust és a stroke-ot, az esemény után egy éven belüli halálozási adataink azonban aggasztóak. Ahhoz, hogy ezen változtathassunk, a gyógyszerek mellett a betegek együttműködését elindító és segítő programokat kell nyújtani. Tanösvényprogramunk ezt a célt szolgálja. Ma már a program országos hálózattá tétele a cél, amelyben egyrészről nagy szerepe van a támogatóknak, másrészről viszont egyre inkább a helyszínek önálló munkáján múlik, amelyhez a Kórház a szakmai keretrendszert biztosítja.

Csókáné Szabados Ildikó, az Agrárminisztérium Erdőkért és Földügyekért Felelős Államtitkárságának főtanácsadója elmondta: Az idei évben az ENSZ az Erdő – Egészség jelmondattal kívánta az emberek figyelmét felhívni az erdők emberi egészség-megtartásában játszott szerepére. Az állami erdészeti társaságok, így Pécsen a Mecsekerdő Zrt. lelkes csapata is ennek szellemében csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez.

Az ünnepélyes átadó és a tanösvény megáldása után a kórház gyógytornász szakemberei vezetésével több helyi gyalogló idősklub nagy létszámú csoportja elsőként próbálhatta ki a programot.

hirdetés

Könyveink