2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Pro Sanitate díjakat adtak át a Belügyminisztériumban

Batthyány-Strattmann László és Hőgyes Endre a mai napig példaképek az orvoslásban, e két gyógyító nagyság lelkülete nem tűnt el a magyar egészségügyből, mondta a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára miniszteri oklevelek és Pro Sanitate díjak átadásán hétfőn Budapesten.

Takács Péter köszöntőjében úgy fogalmazott, a mai ünnepen Batthyány-Strattmann László és Hőgyes Endre szellemiségének örököseit ismerjük el, azokat az egészségügyben dolgozókat, akik az ő példájukat követve egy élet elkötelezett munkáját tették a magyar egészségügy fejlődésébe, a betegek gyógyításába, a társadalom egészségébe. Az államtitkár megköszönte a díjazottak eddigi példamutató és elkötelezett munkáját, és azt kívánta: a magyar egészségügyet mindig hassa át Batthyány-Strattmann László és Hőgyes Endre szellemisége. "Kívánom azt is, hogy ennek segítségével sikerüljön közösen felépíteni egy hatékony, korszerű, ugyanakkor emberközpontú és szeretettel teli ellátórendszert", hangoztatta Takács Péter.

Az államtitkár felidézte, hogy Batthyány-Strattmann László hosszú keresés után, 30 évesen talált rá hivatására, 1900-ban szerezte meg orvosi végzettségét. Anyagi lehetőségeit hivatásának kibontakoztatására használta fel, először Köpcsényben, majd Körmenden alapított és vezetett kórházat. Batthyány-Strattmann László elkötelezett, gyakorlatpárti gyógyító volt, folyamatosan képezte magát, először sebész, majd szemészorvos lett. Az általa alapított kórházakat a kor legmodernebb eszközeivel szerelte fel, ismertette, hozzátéve: szakmai munkásságát a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagsággal ismerte el.

Batthyány-Strattmann László kiemelkedő munkássága a megrendíthetetlen hitéből, elkötelezett hivatástudatából, sziklaszilárd emberségéből és emberszeretetéből fakadt, mondta Takács Péter, hozzátéve, hogy e tulajdonságok ma is elengedhetetlenek, hogy egy orvosból valóban kiváló gyógyító legyen. Hőgyes Endréről azt mondta, a 19. század második felének volt kiemelkedő, nemzetközileg is elismert egészségügyi alakja. A tudomány melletti elkötelezettsége, az emberek szolgálatáért vállalt felelőssége és a jövő generációk képzésében végzett munkája méltán teszi Hőgyes Endrét példaképpé.

"Szerencsére e két nagyság lelkülete nem tűnt el a magyar egészségügyből", mondta Takács Péter.

Frissítés: 2023. 10. 31.

A díjazottakról szóló információt ITT találja.

MTI/Kovács Tamás
MTI/Kovács Tamás

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink