2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Péterffy Árpádra emlékeztek

Szobor őrzi Péterffy Árpád, a hazai és a nemzetközi szívsebészet meghatározó alakja, a Debreceni Egyetem iskolateremtő orvosprofesszora emlékét a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika előtt. Az alkotást pénteken avatták fel a debreceni szívsebészet fennállásának hatvanadik és a Szívsebészeti Klinika épületátadásának harmincadik évfordulója alkalmából rendezett emlékülést követően.

Péterffy Árpád 1960-ban szerzett orvosi diplomát a Marosvásárhelyi Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetemen. 1968-ban szakvizsgázott mellkassebészetből, és ugyanabban az évben telepedett le Svédországban. Mellkas- és szívsebészeti, majd általános sebészeti szakképesítést szerzett. 1974-től Stockholmban a Karolinska Intézetben dolgozott. Péterffy professzort 1983-ban új kihívás érte, ekkor nevezték ki a Debreceni II. sz. Sebészeti Klinika igazgatójává. Ezzel egyidejűleg átvette a szívsebészet irányítását is.

A külföldön szerzett szakmai tapasztalatok mellett új szellemiséget hozott magával, és a szívsebészet fejlesztését tekintette elsőrendű feladatának. Úttörő munkája eredményeképp 1993-ra egy korszerű, 3 műtővel és 12 intenzív ággyal felszerelt Szívsebészeti Klinika jött létre. Ez a rendkívüli mérföldkő a fejlődés új perspektíváját nyitotta meg, melyet az ekkor már évente 1000 feletti nyitott szívműtét is igazolt. Az új klinika mind hazai, mind nemzetközi szinten a szívsebészeti ellátás élvonalába került. Péterffy professzor iskolát teremtett, ahol számos, ma már meghatározó szívsebész és aneszteziológus indította el sikeres pályafutását – mondta köszöntőjében Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke.  

A professzor kiemelte: Péterffy Árpád nyugdíjba vonulását követően professor emeritusként tevékenykedett a klinikán, továbbra is teljes elkötelezettséggel támogatva a debreceni szívsebészet fejlődését, hírnevének megőrzését. A legendás orvosprofesszor élete 84 évéből 45 évet a szívsebészetnek szentelt, mely során több mint tízezer nyitott szívműtétet végzett el. Neve jelképpé vált, és az általa teremtett hagyományokat tanítványai, a klinika munkatársai híven őrzik.

Péterffy Árpád Szívsebészeti Klinika főbejárata előtt elhelyezett bronz mellszobrát Bács Zoltán kancellár, Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke, Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja és Papp László polgármester leplezte le, majd a résztvevők megkoszorúzták Stremeny Géza szobrászművész alkotását.

A teljes információ

Forrás: Debreceni Egyetem
Forrás: Debreceni Egyetem
 

(forrás: Debreceni Egyetem)
hirdetés

Könyveink