2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Ötmilliárd forinttal kevesebb jogosulatlanul felírt segédeszköz

A bűntetőeljárások 2022 novemberében elindult előkészítő folyamatai nyomán markáns visszaesés tapasztalható az érintett termékek forgalmában.

A gyógyászati segédeszközökre elkövetett költségvetési csalás bűncselekmény-sorozat felderítése 2022 novemberében a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) előkészítő eljárását követő feljelentése alapján indult.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), valamint a csalássorozat felderítésére létrehozott nyomozócsoportok felállításának hatására hatalmas mértékben csökkent a bűncselekményben érintett gyógyászati segédeszközök forgalma, ezáltal az utánuk visszaigényelhető állami támogatás is.

A nyomozók az eljárások során megállapították, hogy az anyagi haszonszerzés céljából összejátszó orvosok, asszisztensek, cégvezetők és alkalmazottak a páciensek számára a legnagyobb állami támogatású eszközöket írták fel attól függetlenül, hogy a betegnek szüksége volt-e rá vagy sem. Számos esetben a beteg nem is tudott róla, hogy neki felírtak és legyártottak valamilyen segédeszközt, de az is jellemző volt, hogy akinek valóban szüksége volt a gyógycipőre, vagy gerincortézisre, silány minőségű terméket kapott.

A 2022. novemberi rajtaütést követő negyedik hónapban már 803 millió forinttal kevesebb összeget hívtak le a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK). Ekkor még „csak” gyógycipők szerepeltek a bűncselekményekben. Azonban, amikor bővült a bűncselekményekben érintett segédeszközök köre – többek között gerincortézisekkel, járássegítő eszközökkel, ülőkorzettekkel – ez az összeg is folyamatosan növekedett.

Forrás: Nemzeti Védelmi Szolgálat hivatalos Facebook-oldala
Forrás: Nemzeti Védelmi Szolgálat hivatalos Facebook-oldala

Összehasonlítva a 2022-ben felírt összeggel, idén július végére már több mint 5 milliárd forinttal kevesebb összegben írtak fel gyógyászati segédeszközt, mint az előző év ugyanezen időszakában. Az ortopéd cipők forgalma 39%-kal, az alsó végtag ortézisek 31,7%-kal, míg a gerincortézisek forgalma 30,9%-kal esett vissza.

Az NVSZ felderítései azt a speciális gerincortézist érintették, amely után 200 ezer forint állami támogatás igényelhető vissza, ezeknek a forgalma az előző évhez viszonyítva 90%-kal esett vissza. A nyomozás arra is fényt derített, hogy ezeket a gerincortéziseket a cégek 20 ezer forintért szerezték be külföldről; a beszerzési ára a minőségét is mutatja. A C2-es típusú gyógycipők esetében – amelyek után darabonként 52 ezer forint igényelhető vissza – 2,55 milliárd forinttal kevesebb támogatást hívtak le az elmúlt év adataihoz képest.

A bűncselekmény-sorozat felderítése során a nyomozók tartottak kutatást olyan szociális intézményben, ahol a padláson zsákszámra álltak a legyártott és a gondozottak nevével ellátott, ugyanakkor számukra szükségtelen eszközök, melyek nagy részét nem megfelelő minőségben készítették el. Azonban olyan extrém helyzet is előfordult, hogy a betegek számára egyáltalán nem szükséges eszközöket, így például gerincortéziseket egy épület tetőszigetelésébe építették be.

Az ügy eredményes felderítése érdekében az NVSZ és a KR NNI a továbbiakban is együttműködik, így várhatóan a bűncselekményben résztvevők köre is bővülni fog

hirdetés

Könyveink