2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

Osztrák megtakarítási javaslatok

Sztrájkot fontolgatnak és aláírásokat gyűjtenek az ausztriai orvosok, miután napvilágra került: hozzávetőleg egymilliárd eurót takarítana meg az osztrák egészségügyi minisztérium a betegellátás kiadásainak csökkentésével.

A 2010-ig terjedő időszakot felölelő intézkedéscsomag három fő területet érint: az orvosi szerződéseket, a kórházi kezeléseket és a gyógyszerköltségeket. A megtakarítások célja részben az, hogy kihúzzák a bajból az osztrák egészségügyi rendszer alapegységeit képező, területi és ágazati alapon szervezett betegkasszákat, amelyek évek óta a csőd szélén állnak, és tavaly több mint 350 millió euró hiánnyal zárták az évet – közölte a News című osztrák hírmagazin. Információi szerint az orvosi honoráriumokat összesen 163 millió euróval kívánják lefaragni – ennek érdekében felülvizsgálnák a betegkasszák által fizetett orvosi állásokat, és a feleslegesnek ítélteket megszüntetnék. Korhatárt vezetnének be a kasszákkal szerződéses viszonyban álló orvosokra, és felső határhoz kötnék a honoráriumok összegét is. A szerződéseket ötévente újítanák meg.
Az orvosi kamara máris hevesen tiltakozik a tervezet ellen. A közelmúltban 1200 bécsi orvos aláírásgyűjtő akciót kezdett a rendelőkben, és nem zárták ki a sztrájkot sem. A kórházi költségeknél a koncepció 865 millió eurós csökkentést irányoz elő 2010-ig, míg a gyógyszerfogyasztást 88 millió eurós értékben fogná vissza. Betegszállításra 4 millióval kevesebbet költene, de a kutatóintézeteknek is a korábbinál 29,2 millió euróval kisebb összeget szánna a minisztérium.


Forrás: MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink