2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Ösztöndíjjal enyhítenek az orvoshiányon Bécsben

Havi ezer eurós ösztöndíjjal támogatja a Bécsi Kórházszövetség azokat a szakorvosjelölteket, akik vállalják, hogy a szakvizsgájuk megszerzése után legalább öt évig a Kórházszövetség valamelyik intézményében dolgoznak. Így szeretnék biztosítani az utánpótlást általános orvosokból és bizonyos szakorvosokból – például aneszteziológusokból vagy gyermekpszichiáterekből.

A Bécsi Kórházszövetség az OeAD-vel, az Oktatási és Nemzetközi Kapcsolatok Ügynökségével karöltve új támogatási programot hirdetett az orvoshiány hosszútávú enyhítésére. Havi 977 eurós ösztöndíjra jelentkezhetnek bizonyos szakterületek szakorvosjelöltjei, ha vállalják, hogy a szakvizsga megszerzése után legalább öt évig a Kórházszövetség valamelyik intézményében vállalnak munkát.

A 2023/24-es tanév nyári szemesztere alatt 50 ösztöndíjat ítélnek oda. A támogatásra olyanok jelentkezhetnek, akik például általános orvosnak tanulnak, vagy aneszteziológusok, intenzív terápiás orvosok, gyermekpszichiáterek, ortopédusok és traumatológusok vagy radiológusok lesznek, vagy klinikai és molekuláris patológia a választott szakterületük. A lépéstől azt várják például, hogy 2030-ig megduplázódik a gyermekpszichiáterek száma Bécsben.

Az osztrák főváros tavaly novemberben évi 150 millió eurós csomagot fogadott el, hogy méltón honorálni tudják az egészségügyi dolgozók munkáját. 2024. február 1-jétől jelentősen megemelik az éjszakai, hétvégi és ünnepnapi munkavégzésért járó pótlék összegét, aki pedig vállalja, hogy beugrik egy váratlanul kieső kolléga helyére, az szolgálatonként plusz 130 eurót kap. Még nagyobb hangsúlyt helyeznek a jövőben a továbbképzésre is: 6,5-ről 10-re emelik az évente továbbképzésre fordítható napok számát és minden orvos évi 1000 eurós továbbképzési kerettel gazdálkodhat, amelyet átvihet a következő évre, ha nem sikerült felhasználnia.

Az ápolói létszámhiány csökkentésére a város képzési offenzívát indít és 2024-ben 350, 2025-ben pedig 700 olyan betegápolót és más egészségügyi dolgozót vesz fel, akik más területekről érkeztek és még zajlik a képzésük. Ezeknek az intézkedéseknek a része a szakorvosjelöltek számára meghirdetett ösztöndíj is.

Bécs ösztöndíjjal támogatja a rezidenseket © Wiener Gesundheitsverbund / Eva Kelety
Bécs ösztöndíjjal támogatja a rezidenseket © Wiener Gesundheitsverbund / Eva Kelety

 

 

 

cimkék

hirdetés

Könyveink