2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés
hirdetés

Őszre készen állhat a JN.1-specifikus oltások készlete

Amerikai kormányzati tanácsadók szerint ideje lenne frissíteni a lakosság számára ősszel adandó koronavírus-vakcina összetételét, és megcélozni a JN.1 nevű változat egyik variánsát, írja a Portfolio.

A Moderna, a Pfizer és a Novavax gyógyszergyártók már tesztelték saját vakcinaváltozataikat az elmúlt télen dominánssá vált JN.1 változattal szemben. Azonban a tél óta a variáns egyes melléktípusai kezdtek terjedni, ez pedig arra késztette a Modernát és a Pfizert, hogy a jelenleg leggyakoribb változat, a KP.2 ellen teszteljenek másfajta vakcinákat.

Az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA tanácsadói azt a döntést hozták szerdán, hogy az új oltásnak a JN.1 családból kellene származnia.

A testület szerint valószínűtlen, hogy a KP.2 őszre még mindig a legnagyobb veszélyt jelenti. Mivel most kellett választaniuk, inkább magát a JN.1-es szülőváltozatot részesítették előnyben, minthogy megpróbálják megjósolni, melyik leszármazottjának erősödése a legvalószínűbb az elkövetkező hónapokban.

A Moderna, a Pfizer és a Novavax is azt mondta, hogy őszre készen állhat a JN.1-specifikus oltások készlete, bár mennyiséget nem közöltek, írja a Portfolio.

Fotó: archív
Fotó: archív

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink