2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés
hirdetés

Tiltakoznak a kórházreform ellen Németországban

Sokan tiltakoznak a német egészségügyi miniszter, Karl Lauterbach kórházreformja ellen – írja összeállításában az Infostart.

Az ismertté vált sarokkövek között szakértők szerint első helyen áll a kórházak finanszírozásának reformja. Az ARD közszolgálati médium szerint ennek lényege, hogy a jövőben a kórházak az állami pénzügyi támogatást nem kizárólag kezelésekként kapnák, hanem annak nagy részét az határozná meg, hogy mennyire szakképzett a személyzet, rendelkeznek-e meghatározott orvosi berendezésekkel, vagy sürgősségi betegellátásra is készek-e.

A második helyen – az elsőtől elválaszthatatlanul – a kórházak szakosodása, illetve ezzel járó összevonása, kórházi központok létrehozása áll. Mindettől elválaszthatatlanul pedig a kezelések minőségének javítása.

A miniszter szerint minél inkább szakosodott egy kórház, annál inkább képes meghatározott beavatkozások magas szintvonalú végrehajtására. Lauterbach olyan tanulmányokra hivatkozik, amelyek szerint nagyobb a túlélés valószínűsége, ha a többi kötött sztrókos betegeket speciális kórházakban kezelik.

A szociáldemokrata politikus tervezete már az kormány elé került, miközben több tartomány, számos kórház és orvosok jelentős része tiltakozik ellen.

A miniszter mindenekelőtt pénzt ígér. A Német Kórházszövetség adatai szerint eben az évben akár 80 kórház is csődbe mehet.

Számos klinika a pénzhiány miatt kénytelen volt osztályokat bezárni vagy teljesen meg is szüntetni, ami elsősorban a vidéki lakosság heves tiltakozását váltotta ki. A miniszter szerint Németországban túl sok a kórház. Európában – mint állítja – ilyen "sűrűséget" csak Ausztria enged meg magának, miközben a németországi kórházi ágyak egyharmada üres. Ebből kiindulva "forradalomról" beszélt, kevesebb kórházat, de jobb ellátást ígért. A törvényjavaslat szakértők szerint legkorábban 2027-ben léphet életbe, 2028-nak azonban – különös tekintettel a heves ellenállásra – nagyobb a valószínűsége.

Több tartomány kifogásolja, hogy a tervezet beavatkozik a kórházak működésével kapcsolatos helyi szuverenitásba, eközben a miniszter kezdeményezte, hogy a törvény elfogadásához ne legyen szükség a Bundesrat jóváhagyására, ahol a tartományok képviselői döntenek – írja az Infostart.

(forrás: Infostart)
hirdetés

Könyveink