2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Országszerte tüntettek a német kórházak dolgozói

A német kórházak azonnali pénzügyi segítséget követelnek, a kormány más megoldást ígér a magas infláció okozta válsághelyzet rendezésére, írja a hvg.hu.

A lap szerint az országos utcai tiltakozás közvetlen oka, hogy év eleje óta majdnem 50 német kórház jelentett csődöt.

Inflációkövető finanszírozást, azonnali pénzügyi segítséget követelnek a német kórházak érdekképviseleti szervezetei, mivel az intézmények kiadásait extrémen megemelte a jelentős pénzromlás, így a jelenlegi költségvetéssel fenntarthatatlanná vált a működésük. A gazdasági nehézségek egyaránt érintenek kisebb vidéki és nagyobb városi kórházakat is. Az országos tiltakozásban részt vettek például Stuttgartban, Saarbrückenben, Düsseldorfban, Frankfurtban, Hannoverben és Mainzban is. Rendőrségi becslések szerint megközelítőleg 10 ezer tüntető volt az utcákon.

Karl Lauterbach egészségügyi miniszter szerint a már beígért kórházreform garantálja a vidéki intézmények életben maradását is. A kormány a tervek szerint egy új finanszírozási rendszerrel szeretné minél inkább tehermentesíteni a kórházakat. A Német Városok Szövetsége szerint a kórházreform viszont túl késői megoldás; azonnali beavatkozásra lenne szükség.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink