2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Országos defibrillátor-hálózatot alakítanak ki Romániában

Országos automata defibrillátor-hálózatot alakítanak ki Romániában, amelynek keretében 376 életmentő készüléket helyeznek el forgalmas közterületeken, jelentette be Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár.

Az elsősegélypontokon hozzáférhetővé tett defibrillátorok lehetővé teszik, hogy a szívstop vagy hirtelen keringésleállás miatt életveszélybe került embereket bárki, aki a közelben tartózkodik azonnal elsősegélyben részesítse. A kezdeményezést ismertető Agerpres hírügynökség beszámolója szerint az automata defibrillátorok voltaképpen mobil elsősegélynyújtási készülékek: oxigénadagoló, vérnyomásmérő és pulzoximéter is tartozik hozzájuk, az adatokat pedig továbbítják egy diszpécserszolgálatnak.

Amikor a defibrillátor fedelét leveszik, automatikusan felhívja a 112-es segélyhívószámot, amelyen a diszpécserszolgálat orvosa jelentkezik, aki tanácsokkal látja el a készüléket kezelő embert – részletezte az államtitkár. Hozzátette: az "Elsősegélypont. Légy életmentő!" elnevezésű országos programot már korábban szerették volna beindítani, de csak most találtak olyan szponzort  a Lidl Romániát , amelyik hajlandó több mint egymillió eurót (372 millió forint) áldozni erre a célra. Az összegből korszerű defibrillátorokat szerelnek fel a romániai városokban.

Eddig Bukarestben 54 utcai defibrillátort helyeztek el, számukat a fővárosban 80-ra növelik. Országosan összesen 376 készülék kihelyezését tervezik forgalmas helyeken: irodaépületekben, repülőtereken, vasútállomásokon, iskolákban és bevásárlóközpontokban.

A Maszol.ro erdélyi hírportál szerint Kolozsváron tíz helyszínen található nyilvános elsősegélynyújtó automata defibrillátor, ami vészhelyzetek esetén akár életmentő is lehet. Hogy hol találhatóak, azt a külön e célra létrehozott HelpMe elnevezésű alkalmazás mutatja meg, hogy szükség esetén megkönnyítse a hozzáférést az eszközökhöz.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink