2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Online térre vált az egészségügy, de sokan lemaradnak róla

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felméréséből kiderült, hogy az Európai Unió tagállamai nem tesznek eleget annak érdekében, hogy az idősebb, és a kiszolgáltatott betegek is képesek legyenek digitálisan elérni a szükséges egészségügyi információkat, írja a Napi.hu.

A felmérés szerint az uniós országok 90 százaléka rendelkezik elektronikus egészségügyi rendszerrel, azonban csak kevesebb mint felének van digitális oktatási és befogadási terve, amely támogatja az embereket az összetett rendszer használatában.

A többi tagállam egyelőre nem tette meg a megfelelő intézkedéseket a rászorulók felzárkóztatására – számolt be a WHO közleménye alapján az Euronews.

A WHO kiemelte, hogy a Covid-19 idején széles körben terjedő digitalizációs folyamat azóta is zajlik, és a betegek egyre többször az online platformokon és alkalmazásokon keresztül tájékozódnak az egészségügyi adataikról, így kiemelten fontos, hogy az egészségügyi szolgáltatásokat leggyakrabban igénybe vevők – az idősek – is könnyedén el tudjanak igazodni az új rendszerben.

Az Egészségügyi Világszervezet arra kérte az európai országokat, hogy segítsék az idősebb és veszélyeztetett személyeket, hogy az információk online térbe kerülése ne okozzon nehézséget egyes polgároknak. A WHO a felzárkóztatás részeként elengedhetetlennek tartja az olyan alapvető lépéseket, mint az írni-olvasni tudás oktatását, a szélessávú internethez való hozzáférés biztosítását, valamint az adatokhoz való hozzáférés javítását is.

Az EU digitális egészségügyi nyilvántartással rendelkező országai szerint a finanszírozás mellett a kapacitás és a jogbizonytalanság is nagyban akadályozza a rendszerek fejlesztését, és a régió országainak mindössze 15 százaléka rendelkezik a kormány támogatásával működő egészségügyi programokkal, írja a lap.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink