2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

Abraham Lincoln nyomdokain

Obama az egészségügyi posztot ajánlaná fel Clintonnak

Valószínűleg az egészségügy-miniszteri posztot ajánlja fel Barack Obama kampánystábja a demokrata párti elnökjelöltségért folyó küzdelemben Hillary Clintonnak, mintegy méltóságteljes visszavonulást kínálva fel a volt first ladynek - szivárgott ki az illinois-i szenátor környezetéből a hét végén.

Clintonnak egy leendő Obama-kormányban lehetősége lenne arra, hogy szívügyével foglalkozzon, levezényelje az egészségügyi reformot. Az Obama-stáb tárgyalásos megoldással zárná le az elnökjelölt-állító versenyt, amelynek még mindig nem látszik a vége. Clintonnak a posztért cserébe fel kellene adnia a harcot, hogy Obama lehessen az elnökjelölt.

Bár korábban sok spekuláció volt arról, hogy Clinton Obama alelnökjelöltjeként szerepelhetne a novemberi választáson, az afro-amerikai szenátor, úgy tűnik, elhárítja Clinton egyes támogatóinak erre irányuló nyomását.

Az Obama-tábor meggyőződése szerint a demokrata előválasztási verseny lényegében lezárult, Obama előnye behozhatatlan a jelöltállító konvención szavazó delegátusok számát tekintve. Némi nyugtalanságot kelt ugyanakkor, hogy Clinton minduntalan a küzdelem folytatásáról beszél, az Obama-stáb ezért készít elő tervet arra, hogy Clinton méltóságteljesen vonulhasson vissza.

Obama állítólag meghívna kormányába két olyan politikust is, akik korábbi vetélytársai voltak az előválasztási küzdelemben: John Edwards volt észak-karolinai szenátort és Joe Bident, Delaware állam szenátorát. Előbbi lehetne az igazságügy-miniszter, utóbbit pedig a külügyminiszteri poszt legesélyesebb várományosaként emlegetik.

Obama a napokban arról beszélt: egyik példaképe Abraham Lincoln volt elnök, aki bevonta kabinetjébe korábbi riválisait, mert "bármilyen személyes érzései is voltak, a kérdés az volt, hogy miként lehet kivezetni az országot a válságból". Mint hozzátette, most is ezt a megközelítést kell érvényesíteni.

Háttértárgyalások folynak állítólag arról is, hogy Clinton visszalépése esetén Obama kampánya kifizetné a volt first lady 11 millió dollárra rúgó kampánytartozását. Clinton 17 hónapi kampányolás során eddig 150 millió dollárt költött el.

Egyes demokrata elemzők szerint azzal, hogy a michigani és floridai delegátusok csak félszavazattal vehetnek majd részt a denveri jelöltállító konvención, Clinton győzelmi esélyei kútba estek. Úgy látják, hogy akár már a jövő héten, az utolsó, keddi előválasztási fordulók után az el nem kötelezett szuperdelegátusok eldönthetik a versenyt. A New York-i szenátor mindenesetre nagy győzelmet remél a vasárnapi fordulóban, Puerto Ricóban, ahol ő, férje, Bill Clinton volt elnök és lányuk, Chelsea 15 napon át kampányolt.


MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink