2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

NNGYK: nagyon magas a parlagfű pollenszórása

Országos szinten nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja, a héten jelentős változás nem várható, közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

Az elmúlt héten az esőzések és a lehűlés hatására a parlagfű pollenkoncentrációja jelentősen csökkent, azonban az időjárás felmelegedésével ismét felerősödött a pollenterhelés. Az aerobiológiai hálózat mérési eredményei alapján az idei parlagfű-pollenszezon a tavalyinál erősebb. Tüneteket okozó, közepes pollenkoncentrációt először július utolsó hetében, az előző évinél néhány nappal korábban regisztráltak. Az országos átlag néhány nappal korábban érte el a közepes szintet, valamint a magas és nagyon magas koncentrációjú napok is egy-két nappal korábban jelentkeztek.

Nagyon magas koncentrációt először augusztus elején mértek, míg extrém magas koncentrációt az eddigi adatok alapján 6 állomáson is regisztráltak augusztusban, Békéscsabán, Debrecenben, Nyíregyházán, Szegeden, Tatabányán, valamint Miskolcon. Az eddig adatok alapján a parlagfű-pollenkoncentráció augusztus 28-án érte el a legmagasabb országos átlagot.

Az allergiás tünetek gyógyszeres kezeléssel csökkenthetők, írták a közleményben.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink