2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Nincs felkészülve a világ egy újabb pandémiára

A világ nincs felkészülve egy következő globális járványra, figyelmeztetett az Economx szerint a világ egészségügyi válsághelyzetekre való felkészültségét monitorozó Global Preparedness Monitoring Board (GPMB).

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Világbank által 2018-ban létrehozott független csoport elemzésében hangsúlyozta, hogy a világ kapacitása egy esetleges új pandémiás fenyegetés kezelésére továbbra sem megfelelő. Értékelésük szerint a koronavírus-járvány hatására történt némi előrelépés, ám egyes országok visszafogták felkészülésüket a hasonló válságokra történő gyors reagálásra, más országokban pedig alig történt érdemi haladás.

A szervezet a válsághelyzetekre való globális felkészültség javítására számos javaslatot és ajánlást fogalmazott meg. Hangsúlyozták, az egyes országoknak javítaniuk kell a megbetegedések észlelésén, hogy már kezdeti szakaszban fel tudják fedezni a betegségeket. Az adatgyűjtés és elemzés megerősítésére van szükség – írták a jelentésben.

A szervezet szerint a szegényebb országoknak pénzügyi támogatásra és adósságátütemezésre van szükségük ahhoz, hogy forrásokat tudjanak előteremteni a feladathoz. Egyúttal a pandémia megelőzésére és a felkészültség javítására tervezett 10 milliárd dolláros alap feltöltését sürgették. A jelentés arra is felhívta a figyelmet, hogy az új gyógyszerek kutatása és fejlesztése nem összpontosulhat néhány országra, ahogyan az a koronavírus-világjárvány esetében történt, írja a lap.

(forrás: Economx)
hirdetés

Könyveink