2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Nemzetközi komolyzenei fesztivál indul szeptemberben a Boronkai kastélyban

Magyar és nemzetközi előadóművészek fellépése mellett családi programok is várják az érdeklődőket Boronclassic Nemzetközi Komolyzenei Fesztiválon szeptember 15. és 17. között a Boronkai kastélyban.

Az eseménysorozat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program egyik kiemelt eseményeként valósul meg. A rendezvényen különféle zenei korszakok, műfajok képviselői lépnek fel. Nagy hangsúlyt fektetnek a fiatal tehetségek felkarolására, bemutatására, zenésznövendékek bevonására is.

Az esemény kulturális hidat képez majd a világ neves előadóművészei és a Veszprém-Balaton régió között.

A háromnapos fesztivál Dvorak és Brahms egy-egy művével indul, Farkas Gábor Liszt-díjas zongoraművész, az esemény művészeti vezetője és a Calypso Quartet közreműködésével. Farkas Gábor ismertetése szerint az esemény fellépői között van egyebek mellett Özkan Berkay fiatal török zongoraművész, Farkas Yuki zongoraművész, Joszuke Simizu csellóművész, Katoh Hiroko szoprán, a Magyar Állami Operaház énekese, valamint Haruka Nagao hegedűművész, a Magyar Állami Operaház 1. szóló koncertmestere.

A fesztiválon bemutatkoznak fiatal zongoraművészek, a Zeneiskolától a Zeneakadémiáig című programban Kovács Lotti, valamint Farkas Benjamin Kotaro koncertje várja a közönséget Várnagy Andrea és Farkas Gábor zongoraművészek közreműködésével, akik interaktív beszélgetésen mutatják be a gyerekeknek a hangszereket. Farkas Gábor szerint az esemény célja az is, hogy a gyerekek testközelből ismerhessék meg a művészeket. A tradicionális japán hangszereken játszó Sakura együttes a zenén túl japán zenei eszközöket is bemutat a közönségnek.

Vikman Pál, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa komolyzenéért felelős projektmenedzsere szerint a klasszikus zene manapság nem olyan népszerű, vidékre kevés komolyzenei program jut el. Az EKF-sorozat részeként sok klasszikus koncertet rendeznek, céljuk, hogy a fiatalok és a gyerekek élőben tapasztalják meg a klasszikus zene varázsát és erejét.

Decemberben folytatódik a komolyzenei fesztivál, amikor egyebek mellett Csajkovszkij Diótörője lesz látható gyermek balett-táncosok előadásában.

(forrás: Facebook / MTI)
hirdetés

Könyveink