2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Nem várhatunk – Légy Te is a változás része!

A Magyar Rákellenes Liga idén is megrendezte hagyományos biciklis felvonulását, hogy felhívja a figyelmet a limfóma megelőzésére.

Szeptember 15-e minden évben a Limfóma Világnapja. A Magyar Rákellenes Liga idén is biciklis felvonulással ifejezi ki együttérzését az érintettek és hozzátartozóik felé. Az idei kampány célja, hogy az ellátórendszerek és az érintettek közös együttműködésével csökkenteni tudják az elmúlt évek nehézségei miatt bekövetkezett lemaradást. 

A limfóma betegséget nagyon nehéz felismerni, mivel nincsen jellegzetes tünete, elsődleges jeleit könnyű összekeverni az influenza, vagy más egyéb betegség tüneteivel. A rejtőzködő betegség általános jelei lehetnek: erős éjszakai izzadás, hirtelen fogyás, fáradékonyság, bőrkiütés és viszketés. A legjellegzetesebb a nyirokcsomók fájdalmatlan megduzzadása és növekedése, melynek esetén is csak 70 %-ban állapítható meg biztosra a betegség.  

Nagy általánosságban a non-Hodgkin limfóma (NHL) megnevezést használjuk, ami azonban nem pontos típus, csupán egy gyűjtőfogalom a különböző altípusok egy nagy csoportjára. Az altípusok pontos azonosítására azonban nagy szükség van, mert ezúton lokális és globális szinten is megérthetjük a betegségek tényleges gyakoriságát és kimenetelét, aminek köszönhetően hozzájárulunk a kutatások korszerűsítéséhez és javíthatunk a betegellátás minőségén is.

A fővárosi kerékpározás szeptember 15-én 10 órakor indult a DPC Szent László Kórházból, de több vidéki településen is kifejezhetik együttérzésüket az érintettekkel az érdeklődők. Mivel a betegség színe a zöld, a résztvevők zöld színű öltözékkel vagy kiegészítőkkel fejezhetik ki szolidaritásukat. 

A szervezők számára a betegségre történő figyelemfelhívás mellett a szolidaritás kifejezése is fontos a betegségben szenvedőknek. Az ügyért nemcsak az ellátórendszer, hanem a lakosság is tehet: a rendszeres szűrővizsgálatok elvégzésének köszönhetően ugyanis megelőzhető a súlyos állapot kialakulása, ami nem csak a betegről és annak hozzátartozóiról, de az egészségügyi intézményekről is rengeteg terhet vesz le.

Forrás: Magyar Rákellenes Liga
Forrás: Magyar Rákellenes Liga

(forrás: Magyar Rákellenes Liga)
hirdetés

Könyveink