2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Napok óta 10 ezer fölött az új esetek száma Izraelben

Harmadik napja 10 ezer fölött van az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzéses esetek száma Izraelben. Nemzetközi hírek.

A járvány gyors terjedéséért az egészségügyi minisztérium szakemberei szerint a BA.2 vírusváltozat a felelős, amely már az esetek 60-70 százalékát teszi ki Izraelben. A fertőzési együttható (R) folyamatosan emelkedik, jelenleg  1,39, noha egy hete még csak 0.9 volt. Ez a szám azt mutatja, hogy  egyre meredekebben emelkedik az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, 100 vírushordozó már 139-nek adja tovább a fertőzést.

A tárca szerdai adatai szerint jelenleg a kórházakban fekvő 849 beteg közül 300-nak súlyos az állapota, 119-en lélegeztetőgép segítségére szorulnak, és 16-an műtüdővel lélegeznek. 64 271 aktív fertőzöttet tartanak nyilván Izraelben, mellettük 14 692-en vannak házi karanténban, mert fertőzöttel érintkeztek. A koronavírus-járvány kezdete óta 3 805 384 vírushordozót regisztráltak a hatóságok a mintegy 9,4 millió lakosú országban.

Izraelben jelenleg 130 település "erősen fertőzött" kategóriában van, 31 helység minősül közepesen, 41 pedig enyhén fertőzöttnek, és 78 települést soroltak a járvány által jelenleg alig vagy egyáltalán nem érintett kategóriába.

Tavaly december vége óta 6 701 597, ötévesnél idősebb embert, az ország lakosságának 72,07 százalékát oltották be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával. Három oltást 4 471 869-en kaptak, és 742 743-an adatták be maguknak a negyedik oltást is.

Az egészségügyi minisztérium honlapja szerint 10 449-en haltak meg a koronavírus okozta Covid-19 betegségben a járvány kezdete, 2020 februárja óta. Az elmúlt hét napban 30-an vesztették életüket, ez 41 százalékos csökkenést jelent az előző hét naphoz képest.

*

A hongkongi iskolákban a koronavírussal szembeni átoltottság szintjétől teszik függővé az egész napos jelenléti oktatás újraindítását, számolt be az internetes kiadásában egy szerdai cikkben a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap. A hongkongi hatóságok előírása szerint az adott tanintézményben tanulók legalább 90 százalékának kell felvennie a koronavírus elleni vakcinák valamelyikének első két dózisát ahhoz, hogy a jövő hónapban újraindulhasson az egész napos jelenléti oktatás. Azok az iskolák, amelyekben ez a feltétel nem teljesül, csak fél napokra nyithatják ki kapuikat.

Kevin Young hongkongi oktatási miniszter szerdán közölte továbbá azt is, hogy az iskolák összes dolgozójának, beleértve a tanárokat és az intézmény területén dolgozó összes munkatársat, fel kell vennie legalább a védőoltás első két adagját. Ez alól csakis azok kapnak mentességet, akik esetében valamilyen egészségügyi ellenjavallat áll fenn a vakcinával szemben. Amennyiben egy teljes tanintézmény nem is, de bizonyos osztályok megfelelnek az átoltottsági kritériumnak, úgy az adott osztályokban megkezdődhet a jelenléti oktatás. Olyan diákok számára pedig, akik már felvették a szükséges két oltást, az iskola a tanórákon kívüli foglalkozásokat - például sport és zenei foglalkozásokat - is szervezhet.

Hongkongban a súlyos járványhelyzetre tekintettel az iskolák március elejével kezdték meg a nyári szünetet. A napi esetszám enyhülésével a hongkongi kormányzat a héten a járványügyi korlátozások enyhítését helyezte kilátásba, és április 19-ét jelölte ki a tanítás újrakezdésének legkorábbi lehetséges dátumaként.

Hivatalos adatok szerint Hongkongban a 3 és 11 éves korosztályba tartozó gyerekek 58 százaléka kapta meg eddig az első, és 11 százalék a második védőoltást. A 12 és 19 éves korúaknál pedig 95 százalékot oltottak be az első dózissal, 66 százalékot pedig már a másodikkal is.

*

Romániában a rendszeres tesztelést és a maszk önkéntes viselését ajánlja a lakosságnak az egészségügyi miniszter az ismét erősödő koronavírus-járvány elleni védekezés eszközeként, miközben az oltási program az általános érdektelenség miatt szinte teljesen leállt.

Alexandru Rafila szerdai sajtóértekezletén elmondta: nemcsak Romániában nőnek az esetszámok, hanem általános európai jelenségről van szó. Mivel Romániában már nem hosszabbították meg a két hete lejárt egészségügyi veszélyhelyzetet, a kormánynak nincs már jogalapja kötelező óvintézkedéseket bevezetni, ezért az önkéntes védekezés fontosságáról próbálja meggyőzni az embereket. A tárcavezető "nagyon komolyan ajánlja" az egyéni óvintézkedések megtartását: a maszk viselését a tömegközlekedési járműveken, a zsúfoltság kerülését, és a távolságtartást.

Az egészségügyi tárca nem építette le "Covid-eszköztárát", ami a tesztelést, diagnosztizálást, és kezelést illeti, és továbbra is "bátorítja" a tesztelést a járvány ellenőrzés alatt tartása érdekében, magyarázta Rafila.  Hozzátette: a fertőzések száma "szokás szerint" a nagyvárosokban - Bukarestben, Kolozsváron és Temesváron - kezdett erősen emelkedni.

A tárca szerdai jelentésében szereplő 4521 új eset harminc százalékos növekedés az utóbbi két hét átlagához képest. A többi mutató egyelőre csökkenőben van: a kórházakban ápolt koronavírusos betegek száma húsz százalékkal, az elhalálozások átlaga harminc százalékkal csökkent az utóbbi héten.

A 19,3 milliós Romániában a beoltható (5 év feletti) lakosság 44,8 százaléka kapott legalább egy adag, koronavírus elleni oltást.

*

A világon 475 759 803 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 104 376 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban a világon 474 114 799 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 6 098 739 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink