2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Mentők zarándokolnak a mátraverebély-szentkúti kegyhelyre

Betegápolók és mentők, valamint szimpatizánsok zarándokolnak Mátraverebély-Szentkútra szombaton, hogy megerősítsék istenkapcsolatukat; a Lellisi Szent Kamill zarándoklatot hatodik alkalommal tartják.

A kegyhely sajtófőnöke, Kerekes-Dancsok Regina elmondta: a nemzeti kegyhelyen Takács Péter egészségügyi államtitkár és Orosz Lóránt kegyhelyigazgató fogadja a zarándokokat.

Mint ismertette: mentők, betegápolók, egészségügyi dolgozók, illetve családtagjaik és szimpatizánsok együtt zarándokolnak el minden évben a nemzeti kegyhelyre, hogy megerősítsék hitüket, és áldást kérjenek.

Forrás: programturizmus.hu
Forrás: programturizmus.hu

A hagyomány szerint 1091–92-ben Szent László király ellenségei elöl menekült, és egy szakadék fölé ért. Innen reménytelen volt a továbbjutás, de lovával ugratott egyet, és ekkor fakadt itt az első forrás. A legenda mögött a magyar irodalom szép képe húzódik meg: László az új Mózes – vízfakasztás –, aki törvényeivel keretet adott a magyarság életének, úgy, ahogy Mózes a zsidóságnak.

Az első gyógyulás a XIII. században történhetett, amikor a Szűzanya, karján a kis Jézussal, megjelent egy verebélyi néma pásztornak, és azt parancsolta neki, hogy ásson a földbe, és az előtörő vízből igyon. A fiú engedelmeskedett, és visszakapta beszélőképességét.

1210-ben a zarándokok sokasága miatt templomot építettek Mátraverebély faluban, ahonnan körmenetben vonultak a Szentkút völgyben lévő forráshoz. 1258-ban ennek a templomnak már búcsú kiváltsága volt. A zarándokhely az 1400-as évektől a legnagyobb búcsújáróhelyeknek adott búcsúkiváltságokkal rendelkezett. 1700-ban XI. Kelemen pápa kivizsgáltatott néhány Szentkúton történt csodás gyógyulást és azok valódiságát elfogadta. 1705-ben épült fel Szentkúton az első kőkápolna. Almásy János Szentkúton nyert rendkívüli gyógyulásáért hálából, Bellágh Ádám Antal szentkúti remete pap segítségével, 1758-tól 1763-ig felépítette a mai kegytemplomot és mellé egy kolostort. 1970-ben VI. Pál pápa a kegytemplomot „basilica minor” címmel tüntette ki.

2006-ban, a Nagyboldogasszony búcsún Erdő Péter bíboros, prímás búcsújáróhelyünket, mint Magyarország legjelentősebb búcsújáróhelyét Nemzeti Kegyhellyé nyilvánította. Főbúcsúja a Nagyboldogasszony ünnepéhez legközelebb eső vasárnapon van, közli a programturizmus.hu.

(forrás: programturizmus.hu, MTI)
hirdetés

Könyveink