2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Mentőápoló ellen emeltek vádat gondatlan veszélyeztetés miatt

A Szigetszentmiklósi Járási Ügyészség vádat emelt egy mentőápoló ellen, aki nem egészségügyi intézménybe vitt egy eséstől lebénult férfit, hanem annak otthonába szállította mentővel, majd papíron azt jelentette, hogy a sértettet nem is találták meg a kivonuláskor, közölte a Pest Vármegyei Főügyészség.

A vádirat szerint 2022. szeptember 18-án a hajnali órákban egy szigetszentmiklósi HÉV-állomáshoz riasztották a mentőket, mert a peronon egy férfi – az ügy sértettje  feküdt és nem tudott felállni. A mentő kiérkezése után az ápoló  az ügy vádlottja  is megpróbálta felállítani az ekkor már mások által egy padra ültetett ittas sértettet, de nem járt eredménnyel. Ekkor az ápoló úgy döntött, hogy a sértettet nem szállítják be egészségügyi intézménybe további vizsgálatok céljából, hanem az otthonába viszik. Ott a férfi állapotáról azt mondták édesanyjának, hogy zsibbad a lába, nagyon fáznak a végtagjai és amennyiben ezek a tünetei nem enyhülnek, hívjon hozzá újfent mentőt. Ezután a vádlott és az őt szállító mentőautó az otthonában hagyta a férfit.

Az ápoló a kivonulásukat már úgy dokumentálta, hogy amire a HÉV-állomásra kiérkeztek az ismeretlennek megjelölt személy már onnan eltávozott, így nem volt kit ellátniuk.

Mivel a férfi fájdalmai nem enyhültek, édesanyja mentőt hívott hozzá és kórházba szállították, ahol megműtötték és mélyaltatásba helyezték.

Az eljárás során megállapították, hogy az esés következtében a sértett két csigolyája eltört, továbbá gerincvelője is súlyosan sérült. Ennek következtében alsó testfele már a HÉV-állomáson teljesen lebénult. Az elkövető ápoló nem a számára előírt szakmai szabályoknak megfelelően látta el a sérült férfit, szabálysértése alkalmas volt a sértett közvetlen veszélyeztetésére. Később, a műtét utáni kórházi kezelése során a sértett elhunyt, de az már nem vezethető vissza a vádlott szakmai szabályszegésére.

Az ügyben a Szigetszentmiklósi Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat az ápoló ellen.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink