2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Megnyitották a XXIX. Szent-Györgyi Albert Napok rendezvényt

Az egyetem orvosi és egészségtudományi karainak és klinikai központjának közös ünnepén az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar, Fogorvostudományi Kar, Gyógyszerésztudományi Kar, Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar dékánjai, valamint az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke értékelte az elmúlt év teljesítményét, valamint átnyújtották a betegellátás, az oktatás és a kutatás területén kiváló eredményeket elért dolgozók díjait.

A Szegedi Tudományegyetem orvosi és egészségtudományi ünnepén az SZTE Rektori Hivatal dísztermében ünnepi tanácsülésen nyitották meg az egyetemen novemberben hagyományos Szent-Györgyi Albert Napokat. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora köszöntőjében arról beszélt, hogy az egyetem vezetése Szent-Györgyi Albert 1940-41-ben rektorként megfogalmazott céljait követi. Ezek a célok a rektori tárgyalóban is ott függenek a falon: az egyetem számára a tudás gyarapítását és terjesztését tűzik ki, oktatói számára azt, hogy a legjobb hallgatókból kineveljék utódjaikat, és az egyetemet a szakemberek képzésére szentelt szellemi központtá tegyék. Szent-Györgyi Albert 10 éves szegedi munkájának sokat köszönhet az egyetem, erre épülhetett az a tudatos fejlesztés is, amely Rovó László szerint az elmúlt éveket jellemezte. A 29. Szent-Györgyi Albert Napokra az egyetemhez Karikó Katalin révén már egy második Nobel-díj is kapcsolódik, Banga Ilonáról pedig, aki szintén Nobel-díjas kutató lehetett volna, ha nem tör ki a második világháború, kedden nevezik el az SZTE új orvosi és egészségtudományi képzési központját, mondta a rektor.

Lázár György, az orvostudományi kar dékánja beszédében elmondta, hogy a karra állami ösztöndíjasként idén 428 ponttal lehetett bekerülni, és ez volt a legmagasabb pontszám valamennyi magyarországi orvosi kar közül. A dékán eredményként értékelte, hogy az Magyar Akkreditációs Bizottság Látogatói Bizottsága, miután megtekintette a kar helyszíneit, kiemelte, hogy az SZTE SZAOK büszke lehet kiváló oktatói és hallgatói gárdájára. A német nyelvű általános orvosi osztatlan szak kiterjesztését a MAB 2023 májusában pozitívan bírálta el, ennek eredménye, hogy idén szeptembertől felmenő rendszerben elindult a német nyelvű orvosképzés a 3. évfolyamtól kezdve.

Lengyel Csaba, a klinikai központ elnöke beszédében azt emelte ki, hogy a nyáron végrehajtott megyei integráció következtében a szentesi Bugyi István Kórház, a deszki Mellkasi Betegségek Kórháza, a megyei védőnői hálózat is a klinikai központhoz került. Az integráció eredményeként másfélszeresére nőtt a klinikai központ dolgozói létszáma és ágyszáma. Egy hónap állt a rendelkezésre, hogy az integráció jogi, igazgatási és műszaki feladatait lebonyolítsák, ezt sikerrel hajtották végre. Ennek eredményeként a régióban nőtt a betegbiztonság, optimalizálódtak a betegutak és minden szinten a legmagasabb betegellátást tudják biztosítani az itt élőknek.

Lengyel Csaba az eredmények között kiemelte, hogy 2022 decemberében 108 ággyal megkezdte működését a Purjesz Béla nevét viselő Infektológiai Klinikai és Oktatási Központ. Aláhúzta, hogy a SZAKK stratégiai célkitűzése gyermekgyógyászati ellátás 21. századi infrastruktúrájának kialakítása, és ezáltal az is, hogy a Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ a gyógyítás, az oktatás és a kutatás területén is kiválósági központtá váljon. Ennek során az integrált gyermek- és ifjúságpszichiátriai ellátás centrumát biztosító új, 2500 négyzetméteres épületszárny kialakítása és műszaki átadása már megtörtént, és november 23-án a Szent-Györgyi Albert Napok keretében ünnepélyes átadása is megtörténik. Megszületett az SZTE SZAKK Kardiometabolikus Rehabilitációs Osztálya is, amelynek működésével párhuzamosan a WHO egészségügyi világszervezet megbízta az intézményt egy hatékony finanszírozási modell kidolgozására.

Baráth Zoltán, a fogorvostudományi kar dékánja sikerként húzta alá, hogy a karra felvett hallgatók létszáma a magyar és az angol nyelvű programban is évről évre stabil, sőt, a kar angol nyelvű képzése az idén felvett 65 fővel történetének legmagasabb elsőéves hallgatói létszámát érte el. A karon az elmúlt évben 4 újabb fiatal fogorvos szerzett PhD-fokozatot, és további 16 van folyamatban. A Magyar Fogpótlástani Társaság és a Magyar Gnatológiai Társaság szeptemberben megrendezett kongresszusán 7 fiatal fogorvos vett részt előadóként, ami a dékán szerint visszaigazolása annak, hogy az irány jó: helyzetbe kell hozni az ifjakat, és bekapcsolni őket nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi szakmai diskurzusba is. Baráth Zoltán elsősorban a minőségi működés megőrzését nevezte az SZTE Fogorvostudományi Kar jövőbeli céljának.

Zupkó István, a gyógyszerésztudományi kar dékánja szerint a Szegedi Tudományegyetem karai joggal érezhetnek büszkeséget, a QS-rangsor igazolja, hogy az SZTE a legkiválóbb magyar egyetem, és ezt mára már két Nobel-díj is reprezentálja. A kar magyarul és angolul folytat képzést, doktori iskolájában jelenleg 79 doktorandusz (közülük 44 külföldről érkezett) dolgozik tudományos fokozatán. Zupkó István szerint a publikációs eredmények alapján a kar az egyetem legkiválóbb karai közé tartozik. Oktatói a nemzetközi térben publikálnak, pályázati támogatásokat nyertek el, nemzetközi mobilitási programokban vesznek részt és indikátorok mutatják, hogy a kar egyes kutatócsoportjai a világ élvonalába tartoznak.

Tálosiné Tóth-Molnár Edit, az egészségtudományi és szociális képzési kar dékánja az egészségügyi felsőoktatást stratégiai területnek nevezte, amely alapvetően meghatározza az ország egészségügyi ellátását. A sikerek mellett ez megoldandó feladatokat is jelent: jelenleg 30.000 ápoló hiányzik az ellátórendszerből, pedig magasan képzett ápolók, szakasszisztensek, mentőtisztek, szülésznők, műtőssegédek nélkül nincs egészségügyi ellátás. Ezen kívül a telemedicinális és mesterséges intelligenciára alapuló technológiák is erre nyitott, képzett szakembereket kívánnak. Tóth-Molnár Edit kihívásokra adott reakcióként nevezte meg, hogy a kar képzési portfólióját az egészségügyi rendszer kihívásainak megfelelően bővítik és a következő két tanévben lépcsőzetesen új mesterszakokat vezetnek be, ezeknek akkreditációs munkáját 2023 szeptemberében elkezdték.

Az egyetem eseményről szóló részletes beszámolójában megtalálható a XXIX. Szent-Györgyi Albert Napok díjazottjainak névsora és laudációja.

A XXIX. Szent-Györgyi Albert Napok november 21-én 11 órától a Banga Ilona Egészségtudományi Képzési Központ névadó ünnepségével folytatódik, amelyen 14 órától Barabási Albert László hálózatkutató "Hálózati orvostudomány: sejthálózatoktól az emberi betegség hálóig" címmel tart előadást.

A XXIX. Szent-Györgyi Albert Napok teljes programja ITT érhető el.

Elismeréseket adtak át az ünnepélyes megnyitón (Fotó: SZTE/Kovács-Jerney Ádám)
Elismeréseket adtak át az ünnepélyes megnyitón (Fotó: SZTE/Kovács-Jerney Ádám)

(forrás: Szegedi Tudományegyetem)
hirdetés

Könyveink