2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Megjelent a PTE Tehetségévkönyve

A Pécsi Tudományegyetem megújuló tehetséggondozási stratégiájának egyik fontos eleme az a nyomtatott és elektronikus formában egyaránt a napokban megjelent kiadvány, amelyet hagyományteremtő céllal indít útjára az egyetem. A Tehetségévkönyvben ugyanis szeretnék mindenki számára láthatóvá tenni a Pécsi Tudományegyetemen folyó tehetséggondozó munka legfontosabb eredményeit, továbbá ízelítőt kívánnak adni a legtehetségesebb hallgatók munkáiból, kutatásaiból.

Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára a következő gondolatokat fűzte a PTE új kiadványához: „Pécs minden kövéből, a város minden mozzanatából sugárzik a több évszázados egyetemi kultúra. Olyan közeg ez, ahol a tehetségek igazán otthon érezhetik magukat. Victor Vasarely világhírű festőművész, Zsolnay Vilmos keramikusművész, Gera Zoltán válogatott labdarúgó mind itt született, de itt élt és alkotott hosszú időn át az első név szerint ismert magyar költő és humanista, Janus Pannonius, ahogyan Munkácsy Mihály, a 19. század magyar festészetének nemzetközileg elismert mestere is. Szerencsére sokan vannak olyanok, akik arra vállalkoznak, hogy elkísérjék a tehetségeket az útjukon, segítséget nyújtsanak, támogassák őket, amikor szükségük van rá. Ilyen a Pécsi Tudományegyetem is” – hangsúlyozta Nagy-Vargha Zsófia helyettes államtitkár.

„A több mint 70 éves múltra visszatekintő, a felsőoktatás legszélesebb körű, legnagyobb lenyomatú tehetséggondozó programjának, a tudományos diákköri tevékenységnek négy évtizede vagyok aktív szereplője. Sok minden változott és átalakult ezen időszakban, de vannak biztos pontok. Ilyen a Pécsi Tudományegyetem – és elődintézményei – tehetségközpontú gondolkodásmódja, stratégiaalkotása” – fűzte hozzá Weiszburg Tamás professzor, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke.

Fedeles Tamás professzor, a PTE oktatási rektorhelyettese, a tehetséggondozás intézményi koordinátora, egyúttal a kötet egyik szerkesztője a kiadvány kapcsán elmondta: „Fontosnak tartottuk, hogy röviden bemutassuk egyetemünk tehetséggondozási szegmensének legfontosabb irányait, amely nem egy adott időpillanatban rögzített statikus elképzelés, hanem egy folyamatosan fejlesztendő keretrendszer. E részt a Kriszbacher Ildikó Tehetséggondozó Programban részt vett hallgatóink kutatási eredményeiből összeállított válogatása követi, amelyben kilenc tanulmány kapott helyet. Évkönyvünk harmadik nagyobb tartalmi egységét pedig a legfontosabb adatok, statisztikák alkotják, többek között a kari TDK-műhelyeinkre, szakkollégiumainkra vonatkozó legfontosabb adatokkal, valamint hallgatóink 2017 és 2023. között megrendezett Országos Tudományos Diákköri Konferencián elért eredményeivel. Jóllehet elkötelezett hívei vagyunk a Gutenberg-galaxisnak, ugyanakkor a 21. század elvárásainak is szeretnénk megfelelni, éppen ezért a PTE Tehetségévkönyvet mind hagyományos, mind pedig elektronikus kötet formájában az érdeklődők rendelkezésére bocsátjuk” – emelte ki a PTE oktatási rektorhelyettese.

A PTE Tehetségévkönyvének elektronikus változata itt érhető el: PTE Tehetségévkönyv | Pécsi Tudományegyetem.

(forrás: Pécsi Tudományegyetem)
hirdetés

Könyveink