2024. október. 18., péntek - Lukács.
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Karsai Dánielről szóló könyv

A kiadóigazgató torokszorítónak és élete egyik legnehezebb feladatának nevezte a feladatot, írja a Népszava.

Az Egy tökéletes nap Karsai Dániel élete regényének utolsó fejezete. Nem tudjuk meg belőle, milyen családban nőtt fel, hogyan telt a gyerekkora, hogyan vált felnőtté, mindössze a betegség diagnosztizálásakor kapcsolódunk be a  történetbe, ráadásul részben fikciós formában ismerhetjük meg az utolsó két évet. A könyv tehát meghatározhatatlan műfajú. „Ahogy Karsai Dániel/Dani – sejtve sajátos humorát – mondaná: ilyen még nem volt, nem van, és nem fog lenni. Ez a könyv már csak így vonul majd be az irodalomtörténetbe” – írja utószavában Dési Péter, a Minerva Kiadó vezetője.

A kötet nyitányaként egy rövid interjút olvashatunk Szenteczki Zitával, majd Vizi Dávid, Török-Illyés Orsolya, valamint Kurta Niké rendkívül személyes hangvételű visszaemlékezései következnek, a színművészek felidézik a Danival való találkozásaikat, az ezek során bennük ébredt érzéseiket, kételyeiket, hangulatukat. A következő fejezet az Egy tökéletes nap címmel bemutatott színdarab, amelyet Karsai Dániel, Szenteczki Zita és Bíró Bence írt, és ami tomboló sikerrel debütált júniusban a 6SZÍN teátrumban (azóta is telt házzal játszák, és gyakorlatilag képtelenség rá jegyet szerezni – jegyzi meg a lap szerkesztője). A színdarabban életre kel a halál, miközben az egész történet valójában az életről szól. Az életről, amely jog, de nem kötelesség, ahogy Dani hangoztatta.

„Régóta vagyok a szakmában, de még nem fordult elő ilyen, hogy a szerző meghalt, mire megtartottuk a könyvbemutatót…” – mondta a lapnak elcsukló hangon Dési Péter. „Amikor végigolvastam Dani Post Mortem címet viselő Facebook-posztjait, akkor döbbentem rá, hogy kiváló író is lehetett volna. Mondtam is, hogy az írók között ő a legjobb alkotmányjogász, az alkotmányjogászok között pedig a legjobb író. Ezért a könyvben ezek a bejegyzések kaptak még helyet a harmadik fejezetben.” A kiadóvezető beismerte: a könyv megjelentetésének ötlete nem tőle származott, de amikor a család megkereste a javaslattal, három másodperces gondolkodás után mondott igent.

A teljes információ

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink