2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Megérkezett Európába az indiai vírusváltozat

A Napi.hu szerint Nagy-Britanniában több tucat olyan koronavírus-fertőzést jegyeztek fel, amelyet a kórokozó új, először Indiában felfedezett mutánsa okozott.

A brit egészségügyi hatóságok szakemberei még értékelik, hogy a koronavírus új változata, amelyet Indiában fedeztek fel először, fertőzőbb-e a korábbi mutánsoknál és ellenáll-e az oltásoknak. A vizsgálatokat azért rendelték el, mert 77 olyan fertőzést jegyeztek fel az Egyesült Királyságban, amelyet ez a vírusvariáns okozott – jelentette a Financial Times. Susan Hopkins, az angol közegészségügyi hatóság vezető munkatársa arról számolt be, hogy egyelőre nincs elegendő adat ezeknek a kérdéseknek az eldöntésére, ezért nem tudják, hogy pontosan mivel állnak szemben.

Ennek megfelelően az úgynevezett B.1.617 változatot, amelyet felelősnek tartanak azért, hogy Indiában az elmúlt hetekben felpörögtek a fertőzések, „vizsgálat alatt lévő” vírusmutációnak minősítik. Hopkins szerint egyelőre még abban sem biztosak, hogy a brit társadalomban terjed-e az új változat, így ezt is vizsgálat tárgya. A legtöbb esetben ugyanis Indiából hazatérőknél mutatták ki, vagy olyanoknál, akik karanténban voltak. Az utóbbiak esetén a második vagy a nyolcadik napon találtak rá a kórokozóra.

Az idegességet az okozza, hogy Indiában felpörgette a járványt az új mutáns. Az elmúlt hét végén például a 1,4 milliárd lakosú országban több mint 261 ezer új fertőzést regisztráltak és 1500-an haltak bele a koronavírus-betegségbe, írja a lap.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink