2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés
hirdetés

Megállapodás készül egy újabb pandémia megelőzésére (Frissítve: elhalasztották)

A május 27-én kezdődő tanácskozásokon 194 ország vesz részt, de úgy tűnik, az ügy jelentős kihívásokkal teli, miután a WHO főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus néhány hónapja úgy nyilatkozott: a téma hazugságok, hamis hírek és összeesküvés-elméletek áradatával terhelt, írja a Népszava.

A genfi Egészségügyi Világközgyűlés fő témáját – közös megegyezésen alapuló globális terv elfogadását egy újabb világjárvány esetére – a világ vezetői már 2021-ben javasolták, hogy az olyanfajta hibákat, amelyek a Covid-19 járvány idején történtek a jövőben el lehessen kerülni. Az új egyezmény azt ígéri, hogy a világ jobban fel lesz készülve a jövőbeli járványokra, egyenlő hozzáférést biztosítva a lehetséges kitörések megállításához szükséges eszközökhöz, csakúgy, mint vakcinákhoz és a megelőzési és kezelési módszerekhez. 

Ugyanakkor sokan aggódnak, vajon hogy létre tud-e jönni egy ilyen megállapodás. Az brit székhelyű Global Justice Now (Igazságot a Világnak Most) szervezet szerint a gazdag országok még mindig nem hajlandók levonni a világjárvány tanulságait, és akadályozzák a nagy gyógyszeripari cégek érdekei elleni fellépést. Mások szerint egy ilyen egyezmény eleve alkalmatlan azoknak a problémáknak a megoldására amelyek a Covid idején jelentkeztek, mert az országok valószínűleg nem tartanák be veszélyhelyzet esetén azokat a pontokat, amelyekkel nem értenek egyet.

Az április 22-én, az eddig legutolsóként közzétett nyilvános előzetes anyag azt jelzi, sok területen történt már megállapodás. Kérdések így is maradtak: például az, hogy ha egy szegényebb ország hozzáférést biztosít a nagy gyógyszercégeknek az adataihoz annak érdekében, hogy kiderítsék, kiindulhat-e onnan járvány, garantáltható-e, hogy kap vakcinákat és gyógyszereket. Sok téves információ is kering a szerződéssel kapcsolatban, beleértve azokat a hamis állításokat, amelyek szerint a megállapodás felhatalmazást adna a WHO-nak arra, hogy zárlatokat írjon elő, vagy arra kötelezné az országokat, hogy adják át vakcináik egyötödét. “Ez a megállapodás nem juttat parancsnoki szerepet a WHO-nak” – mondta erre a szervezet szóvivője.

A teljes információ

Frissítés: A pandémiáról szóló szerződés elfogadása elmaradt

Az Egészségügyi Világszervezet éves ülésén a kormányok képviselői a COVID-19 következményei után a jövőbeli világjárványokra való felkészülés megerősítésére törekedtek, de a pandémiáról szóló szerződés elfogadása elmaradt az országok közötti megállapodás hiányában.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) éves ülését a kormányok miniszterei és magas rangú küldöttek nyitották meg, akik a COVID-19 világjárvány után a jövőbeli pandémiákra való globális felkészülés megerősítését célozták. A tárgyalások középpontjában egy pandémiáról szóló szerződés állt, amelynek elfogadása azonban elmaradt, mivel a résztvevő országok nem tudtak egységes álláspontra jutni, írja az AP News nyomán a Pénzcentrum. A lap szerint Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója hangsúlyozta, hogy bár a szerződés elfogadásának elhalasztása nem sikerült, ez nem tekinthető kudarcnak. Tedros kiemelte az ENSZ-tagállamok előtt álló "óriási" kihívást és az ambiciózus időkeretet, amelyben próbáltak megállapodásra jutni.

A WHO és más szervezetek képviselői arra törekedtek, hogy a koronavírus világjárvány okozta aggodalmat felhasználva növeljék az érdeklődést egy jövőbeli pandémia felkészültség iránt. Az alapvető gondolat az volt, hogy a határokat nem ismerő kórokozók elleni küzdelem egységes nemzetközi választ igényel. Az egészségügyi minisztereknek most olyan mélyen gyökerező nézeteltéréseket kell leküzdeniük, mint például az új kórokozókkal kapcsolatos információk és szűkös erőforrások (mint vakcinák és maszkok) megosztása.

(forrás: Népszava, Pénzcentrum)

cimkék

WHO
hirdetés

Könyveink