2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Még mindig rejtély a Havanna-szindróma

Nem állapított meg agyi elváltozást, és károsodást egy átfogó tudományos vizsgálat a Havanna-szindrómában szenvedő, külszolgálatban dolgozó amerikai diplomáciai alkalmazottaknál – közli a hirado.hu az MTI nyomán.

Az amerikai egészségügyi minisztériumhoz tartozó Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) 5 éves vizsgálatsorozatának főbb megállapításait az Amerikai Orvostudományi Társaság folyóirata közölte. Eszerint az egészségügyi problémákkal küzdő kormányzati alkalmazottak esetében a részletes MRI-vizsgálatok nem találtak eltérést az agyi funkciókat tekintve hasonló pozícióban dolgozó, egészséges alkalmazottakhoz képest. A kutatás ugyanakkor nem szolgált magyarázattal arra, hogy mi okozhatta az először 2016-ban Kubában felmerült egészségi problémákat, köztük fejfájást, alvás- és egyensúlyi zavarokat, valamint a gondolkodási képesség beszűkülését.

Leighton Chan, az NIH rehabilitációs egészségügyért felelős igazgatója, a kutatás egyik vezetője hangsúlyozta, hogy az érintettek valódi tüneteket mutattak, és nagyon kemény időszakon mentek keresztül, a problémák sokszor munkaképtelenné tették őket, a zavarok kezelése pedig nagyon nehéz volt. A kutatás másik vezetője, Louis French, a Walter Reed Katonai Egészségügyi Központ neuropszichológusa – annak ellenére, hogy egyelőre nincs magyarázata az egészségügyi problémáknak – hírnek nevezte, hogy hosszú távú szervi elváltozást nem állapítottak meg.

Az első, Kubából származó esetek után több száz amerikai alkalmazott jelzett egészségi problémákat a világ számos országában működő amerikai diplomáciai képviseletekről. Összesen 96 országban 1500 esetben indult vizsgálat, bár ezek egy részénél kizárták, hogy az úgynevezett Havanna-szindrómáról lenne szó, írja a lap.

 

(forrás: Híradó / MTI)
hirdetés

Könyveink