2021. július. 25., vasárnap - Kristóf, Jakab.

Már a Lambda variánst is figyeli a WHO

Dél-Amerikában fedezték fel a WHO által megfigyelés alatt tartott variánst, amelynek tüskefehérjéjén többféle mutációra bukkantak, közli az InfoStart.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) több mint 50 variánst tart megfigyelése alatt, ezek sorába került be a Lambda, amelyet Chilében, Peruban, Ecuadorban és Argentínában is szekvenáltak. A szervezet által megfigyelt mutációk közül nem mindegyik jelent végül valódi közegészségügyi veszélyt, így a Lambdáról sem tudjuk még, pontosan milyenek a tulajdonságai. Az azonban már most biztos, hogy a Lambda tüskefehérjéjén is mutációk találhatók, amelyeknek a fertőzőségre lehet hatásuk, de biztosat csak további vizsgálatokat követően tudunk majd meg a törzsről, írja a CNBC.

A Deltával kapcsolatban a WHO arról tájékoztatott, hogy már 80 országban van jelen, és miközben egyre jobban elterjed a világon, tovább is mutálódik. Kutatások már bebizonyították, hogy a Delta fertőzőbb, mint bármelyik korábbi variáns volt, és a WHO szakértői szerint súlyosabb megbetegedést is tud okozni, de kutatások szükségesek ezzel kapcsolatosan.

A WHO egy Delta plusz törzsről szóló újabb jelentéseket is nyomon követ. "Azt hiszem, ez azt jelenti, hogy egy további mutációt azonosítottak. Néhány Delta-változatnál eggyel kevesebb mutációt, vagy egy mutáció hiányát láttuk egy további helyett, ezért most az összeset megvizsgáljuk", írja a lap Maria Van Kerkhove, a WHO koronavírussal kapcsolatos technikai vezetőjét idézve.

(forrás: Infostart)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!