2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Kutatás az abortusz legalizációjának elfogadottságáról

A 29 ország többségében úgy vélik, hogy az abortusznak legalább a legtöbb esetben legálisnak kell lennie, írja a Weborvos.

Az Ipsos Views on Abortion kutatása szerint idén is a svéd lakosság áll ki leghangosabban a nők döntési joga mellett, derült ki a terhességmegszakítás témában 29 országban végzett júniusi kutatásból. A 29 országban több mint minden második válaszoló (56%) gondolja úgy, hogy az abortusznak legálisnak kell lennie, köztük több mint minden negyedik (27%) úgy érzi, hogy minden esetben legálisnak kell lennie. Az abortusz támogatottsága a legmagasabb Európában, Svédországban és Franciaországban (87%, illetve 82%). Ázsiában a legalacsonyabb a támogatottság, Indonéziában és Malajziában a megkérdezettek kevesebb mint egyharmada gondolja úgy, hogy az abortusznak legálisnak kellene lennie (22%, illetve 29%).

Az emberek kevésbé érzik úgy, hogy a terhesség későbbi szakaszában törvényesnek kell lenni az abortusznak, viszont 60 százalékuk úgy gondolja, hogy a terhesség első hat hetében az abortusznak legálisnak kell lennie, míg 20 hét után ez az arány 25 százalékra esik vissza.

A generációs és a nemi megosztottság

Globális szinten a nők nagyobb arányban gondolják úgy, hogy az abortusznak legálisnak kell lennie, mint a férfiaknak (59-52%), a nők 30%-a gondolja úgy, hogy minden esetben legálisnak kell lennie, míg a férfiak 23%-a véli úgy, hogy ennek így kell lennie.

A férfiak harmada (33%) gondolja úgy, hogy az abortusznak illegálisnak kell lennie (a legtöbb esetben 20%, minden esetben 13%), míg a nők 25%-a (a legtöbb esetben 15%, minden esetben 13%).

Ha az abortusz támogatottságát generációs szemüvegen keresztül nézzük, akkor a fiatalabb férfiak a legalacsonyabb támogatottságúak a kérdésben. A Millenniumi és a Z generációs férfiak kevesebb mint fele mondja azt, hogy szerinte az abortusznak legálisnak kellene lennie (48% és 47%). Ezzel szemben a millenniumi nők 57%-a és a Z generációs nők 61%-a úgy gondolja, hogy ennek legálisnak kell lennie.

Míg a Z generációs nők és férfiak támogatása között különbség van, ez nem igaz a baby boom korosztályra: a nők 63 százaléka szerint az abortusznak legálisnak kell lennie, míg a baby boom korban élő férfiak 61 százaléka mondja ugyanezt.

Mikor legyen legális az abortusz?

A legnagyobb támogatást élvezi az az elv, hogy legyen legális az abortusz, ha egy nő élete vagy egészsége veszélyben van. Világszerte tízből csaknem nyolc (78%) szerint ebben az esetben legálisnak kell lennie, míg 10% szerint nem. A támogatás Svédországban (92%) és Franciaországban (90%) a legmagasabb, Indiában pedig a legalacsonyabb (52%).

A nemi erőszak esetében világszerte 72%-uk gondolja úgy, hogy az abortusznak legálisnak kell lennie. A támogatottság ismét Franciaországban és Svédországban a legmagasabb (mindkettő 89%). Indonéziában a legalacsonyabb a támogatottság, és ez az egyetlen ország, ahol többen mondják, hogy nemi erőszak esetén az abortuszt nem szabad legálisnak tekinteni, mint azok, akik elfogadják (50-32%). Indonézia támogatja a legalacsonyabb mértékben azt is, hogy legális legyen az abortusz, ha a baba súlyos fogyatékossággal vagy egészségügyi problémákkal születik. Csupán 41% mondta azt, hogy ebben az esetben támogatja az abortuszt, míg 41% azt, hogy nem támogatná a terhesség megszakítását.

További részletek

(forrás: WebOrvos)

cimkék

hirdetés

Könyveink