2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Különleges autóra is lehet licitálni az autizmussal élők megsegítésére

Különleges autóra is lehet licitálni az Autistic Art Alapítvány aukcióján keddtől, a bevétellel az autizmussal élő fiatalokat és családjaikat segítik.

Az Autistic Art Alapítvány az autizmus világnapján mutatta be az idei aukció "főtételét", amelyet a Porsche Hungaria Kft. ajánlott fel, közölte a vállalat. A modell kivezetése miatt a gyártósorról utolsóként legördült Audi TTRS Roadster grafikáját Varga Máté autista művész készítette, a tétel kikiáltási ára 33 millió forint. A művészeti árverésen az alapítvány által támogatott otthonokban élő művészek alkotásaival díszített mindennapi használati tárgyak is megvásárolhatók, amelyek az autizmus sokszínűségére és a társadalmi elfogadás fontosságára hívják fel a figyelmet.

Az alapítvány 2006 óta foglalkozik autizmussal élők támogatásával, azóta több mint 600 millió forinttal segítették az autizmussal élők magyarországi lakóotthonait, valamint művészeti programokat is nyújtanak az otthonokban élőknek.

Jelenleg Magyarországon mintegy 150 ezer ember él valamilyen fokú autizmussal, a becslések szerint minden 68. honfitársunkat személyesen érinti az autizmus. A sokak által betegségnek vagy rendellenességnek titulált állapot egy szakértő szerint "nem rendszerhiba, hanem egy, a szokásostól eltérő operációs rendszer". Az autista emberek gyakran több kreativitással, jobb koncentrációs képességgel és kitartással rendelkeznek, ami lehetővé teszi számukra, hogy kimagasló teljesítményt nyújtsanak a tudomány vagy éppen a művészetek területén.

A jótékonysági árverés az Autistic Art Alapítvány honlapján április 2-án kezdődött és az őszi gálaeseményig tart.

Az autizmus világnapján

A kihívással élőkért tett erőfeszítések eredményeként emlékezetes művészi élmények születhetnek, hangsúlyozta Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára kedden, az autizmus világnapján a Veszprémi Petőfi Színházban tartott rendezvényen. Mint mondta, a Veszprémi Petőfi Színházban az autizmussal élők teljes biztonságban érezhetik magukat.

A színház akadálymentesítése közös cselekvés eredménye, együttműködés nyomán születnek meg az emlékezetes élmények. A Veszprémi Petőfi Színház tavaly január elsejével kapta meg az autizmusbarát intézmény minősítést, mondta el Kellerné Egresi Zsuzsanna, a színház igazgatóhelyettese, kreatív menedzsere, aki az eseményen ismertette a teátrum érzékenyítő fesztiválja, a VII. Lélektől Lélekig Fesztivál programját is.

Április 18-án, a fesztivál nulladik napján Anat Gov Happy Ending című történetét láthatják a nézők Tasnádi Csaba rendezésében. Másnap a Lublini Színházterápia Társulat a Makrancosok című darabot mutatja be. Április 20-án láthatják az érdeklődők a Nyomik című filmvígjátékot, amely mozgáskorlátozott emberek kihívásaival szembesíti a nézőket. Állati művészet címmel állat és ember kapcsolatáról rendeznek beszélgetést, Wil Calhoun Balkon kilátással című komédiáját pedig az Orlai Produkciós Iroda hozza el a fesztiválra. A második napon tartják Topolcsányi Laura IMAgináció című művének ősbemutatóját Tasnádi Csaba rendezésében, a darab középpontjába a gyászfeldolgozás áll.

A fesztivál utolsó napján a Vuk című mesejáték akadálymentesített előadására várják a gyermekeket, majd Tóth Gabi énekesnővel Ki ítélkezhet? címmel rendeznek koncert-beszélgetést. Végül Testbe zárt ima címmel Horváth Renátó életrajzi táncelőadása lesz látható, amely a kihívással élő egykori táncos életét mutatja be.

 

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink