2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Külföldi orvosokkal javítanák a francia egészségügy helyzetét

Új törvénnyel könnyítik meg a külföldi orvosok alkalmazását a francia kórházakban, mert a hiány már nehezíti az ellátást, írja a hvg.hu.

Emmanuel Macron francia államfő elismerte, hogy kialakultak „egészségügyi sivatagok” az ország területén, ahol igen nehéz megfelelő ellátáshoz jutni, mert a kórházakban kevés az orvos és az ápoló. A helyzet javítására új törvénnyel könnyítik meg a külföldi orvosok alkalmazását a francia kórházakban.

Az új kormány különleges tartózkodási engedélyt ad a külföldi orvosoknak, akik így könnyebben vállalhatnak munkát Franciaországban. Az egykori francia gyarmatokon az orvosképzés nagyon hasonló az anyaországhoz, így az átállás nem okoz gondot. Macron bírálói viszont felvetik: olyan országokból jönnek ezentúl nagy számban orvosok, ahol sokkal nagyobb a hiány, és ahol az egészségügyi hálózat elemi gondokkal küszködik Afrikában.

26 ezer külföldi orvos dolgozik jelenleg a francia egészségügyben, ez 11,5%-os arány, de a valóságban magasabb, mert sokan közülük már megkapták a francia állampolgárságot. A döntő többségük az egykori francia gyarmatokról érkezik: az első helyen a Maghreb-államok állnak (Algéria, Marokkó és Tunézia). Utánuk a szubszaharai Afrika következik, ahol a világ legszegényebb országaiban óriási az orvoshiány.

A francia kórházak általában igyekeznek a külföldi rezidenseket megtartani, és megpróbálják elintézni nekik a tartózkodási engedélyt. Ez számukra azért is előnyös, mert a külföldieknek kevesebbet kell fizetniük, írja a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink