2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Kubányi emlékévet tart az OVSZ

Az OVSZ az idei évet dr. Kubányi Endre emlékének szenteli, aki 100 évvel ezelőtt alapította meg Magyarország első véradó szolgálatát.

Emelkedett az évente több alkalommal vért adók száma 2023-ban, tavaly összesen 411 925-ször adtak vért az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) adatai szerint, ami a 2022-es évhez képest 4%-os előrelépést jelent. Az OVSZ az idei évet dr. Kubányi Endre emlékének szenteli, aki 100 évvel ezelőtt alapította meg Magyarország első véradó szolgálatát.

Dr. Kubányi Endre 1924-ben külföldi útjáról hazatérve nemcsak megalapította az első véradó állomást Pécsett, hanem pár évvel később az első magyar véradó szolgálatot is létrehozta Budapesten. Ő volt az, aki tanársegédként Pécsett megszervezte az első vérátömlesztést és az ország első véradó központját egy szobában, ahol elvégezte az első vércsoportvizsgálatokat vértranszfúzióval kapcsolatban.

A 100 éves évforduló alkalmából az OVSZ országszerte számos eseménnyel kíván megemlékezni az orvos életére és munkásságára, a transzfuziológia történetére, a vérellátás fejlődésére. Tiszteletére októberben, születésnapjának évfordulóján egy szakmai emléknapot is szerveznek. Az emlékév fő üzenete ugyanakkor nem lehet más, mint a véradás fontossága, hiszen vér csak vérrel pótolható.

Az emlékév egyik fénypontja az OVSZ Véradók dalának megjelenése lesz, amelyhez sok neves előadóművész is csatlakozott, és hamarosan debütál ’Csak egy hős’ címmel. A zenei alkotás egy ismert zeneszerző jóvoltából valósul meg, kifejezve ezzel az önkéntes véradóknak szóló köszönetünket a betegellátásban nyújtott önzetlen segítségükért.

Véradásra országszerte várunk minden segíteni vágyót, amelyhez a véradási helyszín- és időpontkereső a www.ovsz.hu/idopontfoglalas oldalon található, közölte az Országos Vérellátó Szolgálat.

cimkék

hirdetés

Könyveink