2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Korszerűsítették a hódmezővásárhelyi kórházat, Szatmárnémetiben szűrhetnek

Uniós támogatással korszerűsítették a hódmezővásárhelyi kórházat, a román-magyar Interreg programnak köszönhetően bővítették a páciensek széles körét érintő betegségek szűrési programját is, közölte a Hódmezővásárhelyi-Makói Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója csütörtökön.

Kallai Árpád, az előkészítéssel együtt nyolc évig tartó projekt eredményeit bemutató csütörtöki konferencián elmondta, a szatmárnémeti Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek Egyesület a Hódmezővásárhelyen 2008-ban elindított népegészségügyi kezdeményezés, az Egészséges Vásárhelyért Program ismeretében kereste meg az intézményt. A tavaly elnyert kiegészítő támogatással együtt 13 millió eurós (4,94 milliárd forintos) költségvetésű projekt eredményei segítik a páciensek kiszámítható, színvonalas ellátását, és ami legalább ennyire fontos, hogy Hódmezővásárhelyen bővülhetett, Szatmárnémetiben pedig elindulhatott az egészségmegőrzést segítő szűrési program.

A fejlesztés legjelentősebb eleme a hódmezővásárhelyi kórház 2016-ban elkészült szakrendelő épületének bővítése volt. Az újonnan kialakított kettő, egyenként több mint ezer négyzetméteres szinten új 34, illetve 35 ágyas gyermek- és belgyógyászati osztály fogadja a betegeket. Az építési beruházáshoz 600 millió forint többlettámogatást nyújtott a magyar kormány.

A hódmezővásárhelyi kórház korszerű diagnosztikai eszközöket is vásárolt. A népegészségügyi szűréseket teszi hatékonyabbá egy 3D-s emlődiagnosztikai készülék, egy a bőr daganatos elváltozásainak korai felismerésére szolgáló gép, valamint egy szív-, érrendszeri betegségek diagnosztikájára alkalmas ultrahang- és EKG-berendezés, valamint egy tüdőszűrésre szolgáló komputertomográf. A kiegészítő támogatásból pedig egy korszerű MR-készüléket állítottak üzembe, a berendezés alkalmas fej, nyak, gerinc, emlő, kontrasztanyagos angiológiai, kardiológiai, neurológiai, has-kismedence és izom-vázrendszer és teljes test vizsgálatára. Hamarosan megérkeznek az intézménybe a gasztroenterológiai szűrésekhez endoszkópos berendezések is.

Szatmárnémetiben a Hódmezővásárhelyen másfél évtizede indult Egészséges Vásárhelyért Program tapasztalatait fölhasználva indítottak prevenciós programot, amely megvalósítása érdekében új eszközöket vásároltak, képzéseket és lakossági tájékoztató kampányokat szerveztek. Láng László, a szatmárnémeti Hám János Orvosi Központ igazgatója elmondta, a projekt során sok ezer szűrővizsgálatot hajtottak végre, ezzel több tucat ember életét mentették meg annak köszönhetően, hogy időben felfedezték a náluk kialakuló mellrákot, prosztata vagy a bélrendszer daganatos betegségét, emellett több száz olyan pácienst is azonosítottak, akik a szív- érrendszeri betegségek kiemelt kockázatával élnek. Több mint száz koraszülött gyermek szűrését is elvégezték.

A támogatásnak köszönhetően modern szűrőberendezéseket szereztek be, a többi közt egy mobil mammográfiás készüléket, melyek a következő évben szolgálják majd a Szatmár megyében élők egészségét, hangsúlyozta az igazgató. A projektbe bevontak csaknem harminc családorvost is, közreműködésükkel több mint 3 ezer olyan embert értek el a szűrővizsgálatokkal, akik kisebb, elszigetelt településeken élnek. A projekten kívül további kétezer mammográfiás vizsgálatot végeztek el Románia más megyéinek falvaiban, tudatta Láng László.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink