2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.
hirdetés

Kórháztervek az ügyészségen

Még nem döntött az ügyészség, hogy elrendel-e hűtlen kezelés miatt nyomozást a nyíregyházi kórház ügyében – tudta meg a Magyar Nemzet.

Az ügy a helyi Jósa András Oktatókórház 2016-ban átadott, 16 milliárd forintos bővítésének tervezéséről kötött szerződésekről szól – írja a Magyar Nemzet. A tervek elkészítésére először a Nyírterv-Plusz Kft.-vel szerződtek 252 millió forint értékben. A fideszes Seszták Oszkár vezette megyei közgyűlés azonban 2010-ben késedelemre és hibás teljesítésre hivatkozva felbontotta a szerződést. A képbe került Fatummal aztán ugyanerre a munkára már jóval drágábban, 626 millió forintért szerződtek. Az új tervező aztán, tudomást sem véve a szerzői jogokról, a Nyírterv szakembereinek terveit használta fel és alakította tovább. A Nyírterv bírósághoz fordult, az eljárás során jogerősen megállapították: jogosulatlanul használták fel az elkészült terveket: a Debreceni Ítélőtábla elmarasztalta a kórházat, a magyar államot, az Állami Egészségügyi Ellátó Központot, illetve egy tervező céget, a Fatum Property Ingatlanberuházó Kft.-t. Ezt a döntést hagyta helyben a Kúria. A bírósági döntés értelmében a vesztes államnak és intézményeinek kell az összességében 300 millió forintos kártérítésből több mint 200 milliót megfizetni a Nyírterv részére.

Nem ez az egyetlen, a beruházás körülményeivel összefüggő eljárás. A tervek felhasználása okán az adóhivatal a szerzői jogok különösen nagy vagyoni hátrányt okozó megsértésének gyanúja miatt nyomoz. A megyei főügyészség helyettes szóvivője, Borsodi-Buss Emese azt írta: az eljárásnak nincs gyanúsítottja.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink