2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Kompenzáció jár a covid-vakcina miatt egészségkárosodott lengyeleknek

Több tucat jelentkező kapott pénzbeli kárpótlást, aki bizonyítani tudta, hogy a koronavírus-oltás valóban komplikációkat okozott nála, írja a Liner.

Lengyelországban eddig összesen 700 ezer złotyt (közel 58 millió forint) fizettek ki abból a kompenzációs alapból, amelyhez azok fordulhattak, akik a covid-vakcina beadása után valamilyen egészségkárosodást szenvedtek el.

2020 végén jelentette be a lengyel kormány, hogy alapot hoz létre azok számára, akiket az oltás felvétele miatt negatív hatás ér, amelynek célja a miniszterelnök szerint az volt, hogy a vakcinák beadására „ösztönözzék” a lakosságot.

Az alap három hónappal ezelőtt kezdte meg működését, ahová eddig 880 kérelem érkezett be, amelyek közöl több száz jelenleg is feldolgozás alatt van, a kompenzációként kifizetett legnagyobb összeg pedig 87 ezer złoty (7,18 millió forint) volt.

Azoknak, akik allergiás sokkot kaptak és emiatt rendelőbe kellett menniük, 3000 złotyt (248 ezer forint) utaltak, illetve azoknak, akik kórházi ápolásra szorultak 10 000 złotyt (826 ezer forint) kaptak – számolt be a Liner.

(forrás: Liner)
hirdetés

Könyveink