2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Kitüntették az év egészségügyi intézményeit

Az év kiváló egyetemi klinikáját, országos intézetét, megyei, városi, és szakkórházát, kiváló gyógyszertárát és gyógyszergyárát nevezte meg a zsűri a Medicina 2020 díjátadóján, írja a Weborvos.

A következő kitüntetéseket adták át:

Kiváló Klinikai Központ 2020:

Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ 

Kiváló Országos Intézet 2020:

Országos Klinikai és Idegtudományi Intézet

Kiváló Megyei Kórház 2020:

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház

Kiváló Városi Kórház 2020:

a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház – Rendelőintézet

Kiváló Szakkórház 2020:

Mátrai Gyógyintézet

Kiváló Gyógyszertár 2020:

a nyíregyházi Korona Gyógyszertár

Kiváló Gyógyszergyár 2020:

Richter Gedeon Nyrt.

A győztesek méltatásánál elhangzott, hogy területükön a számos nehézség ellenére helytálltak, nemcsak szakmailag, hanem gazdaságilag is. Erre példaként említették az Országos Klinikai és Idegtudományi Intézetet, amelynek sikerült korábbi tetemes adósságát ledolgoznia miközben óriási eszközfejlesztést is végrehajtottak, és ahogy köszönőbeszédében dr. Óváry Csaba főigazgató elmondta, európai szintű ellátás vált elérhetővé. A már többször díjazott Szegedi Tudományegyetem Klinikai Központjánál a minőségbiztosítási rendszert emelték ki, de megemlékeztek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei intézmény főigazgatójáról, dr. Adorján Gusztávról is, aki már nem tudta átvenni az oklevelet, mivel ő is a Covid-19 betegség áldozata lett. A zsűri a társadalmi szerepvállalást hangsúlyozta a Richter esetében, amelynek elnöke, Bogsch Erik, a díj átvétele kapcsán a Covid-járvány kihívására adott válaszukat emelte ki. Így a hihetetlen gyorsasággal kifejlesztett koronavírus elleni gyógyszer, a Remdesivír létrehozását, amelyet már több klinikán alkalmaznak.

Több különdíjat is átadtak, így többek között a Szent Imre Egyetemi Oktatókórháznak, a B. Braun Medical Kft-nek, az év medikusának, két-két kiváló rezidensnek és fiatal gyógyszerésznek valamint az Országos Mentőszolgálatnak, amely mint indokolták a legnagyobb egészségügyi kihívásnak felelt meg az utóbbi évben. Dr. Csató Gábor köszönőbeszédében számokkal is igazolta ezt: március óta 60 ezer fertőzött beteget szállítottak kórházba és összesen eddig 430 ezer koronavírus tesztet végeztek.

A díjátadón bemutatták a már 8. alkalommal megjelenő Medicina évkönyvet is, amelyben 52 elemző íráson kívül számos szempont alapján listázzák, rangsorolják az egészségügy intézményeit és résztvevőit. Nem csak a közellátás szerepelői kerülnek górcső alá, hanem a magánintézmények illetve az egészségipar cégei is. Példaként a magán fekvőbeteg-ellátók ranglistájának első öt helyén a 2019-es árbevétel alapján: a Budai Egészségközpont Kft., a Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft., a Róbert Károly Magánkórház Zrt., az Urbs Pro Patiente Egészségügyi Fejlesztő és Üzemeltető Közhasznú Nonprofit Kft. és a Harkányi Termál Rehabilitációs Centrum Közhasznú Nonprofit Kft., írja a lap.

(forrás: WebOrvos)

cimkék

hirdetés

Könyveink