2021. május. 13., csütörtök - Szervác, Imola.

Kiderült, hány beoltott kapta el a fertőzést

77 millió amerikai beoltott közül nagyságrendileg 6 ezer ember fertőződött meg koronavírussal az amerikai járványügyi intézet, a CDC adatai szerint, közli az InfoStart.

hirdetés

A testület vezetője, Rochelle Walensky szerint a CDC szorosan figyeli azt, hányan fertőződnek meg az oltás mellett a betegséggel: csütörtökön hozták nyilvánosságra a pontos számokat, melyek szerint hozzávetőlegesen 5800 olyan esetről van tudomásuk, amikor már beoltott amerikai állampolgár kapta el a fertőzést. Ez a szám hihetetlenül alacsony ahhoz képest, hogy már 77 millió amerikai kapta meg mind a két oltását.

Tara Smith epidemiológusprofesszor az NBC-nek úgy nyilatkozott: ez az elképesztően alacsony szám nagyon jó szcenáriót vetít előre. "A legtöbb eset tünetmentes vagy enyhe tünetekkel járó volt. Pontosan ebben reménykedtünk" – fogalmazott.

A CDC arról tájékoztatta az NBC-t, hogy az oltás melletti fertőzéseket elszenvedők többségét nem kellett kórházba szállítani, 29 százalék esetében pedig teljesen tünetmentes lefolyásról volt szó. Az érintettek 65 százaléka volt nő, a 60 év fölöttiek aránya valamivel 40 százalék fölött volt. Az oltás mellett megbetegedők 7 százalékét kellett csak kórházba vinni, és mindössze 74 ember vesztette életét a 77 millióból.

Hétfőtől a CDC honlapján közzéteszik az ilyen típusú megfertőződésekről elérhető adatokat: demográfiai adatokat, a használt vakcina típusát, a koronavírus-variáns típusát, a fertőzés helyét, valamint a második oltás beadása óta eltelt időt is feltüntetve. Az adatokat ehhez kórházaktól és az államok helyi egészségügyi vezetéseitől szerzik majd be. Azzal kapcsolatban egyelőre nem adtak tájékoztatást, hogy az érintetteknek volt-e alapbetegségük, illetve hogy továbbra is megtették-e a koronavírus terjedésének minimalizálására fontos óvintézkedéseket. Ezek mellett a betegek demográfiája is segíthet tisztábban látni azt, miért kaphatták el oltottan is a fertőzést.

A teljes cikk

(forrás: Infostart)

cimkék

Olvasói vélemény: 5,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!