2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Kitekintő

Ki fizesse a detoxikálás költségeit?

Fizettessék meg a detoxikálást! – vetette fel egy nemrégiben megjelent brit tanulmány, amely feltárta, hogy a szilveszteri mértéktelen italozás több mint 23 millió fontjába (7 milliárd forint) kerül a brit egészségügyi szolgálatnak.
A tanulmány borsos díjszabást javasolt az elázott britek kijózanítására, azzal érvelve, hogy „a káros mértékű  alkoholfogyasztás olyan szintre emelkedett Nagy-Britanniában, hogy azt már járványnak lehet tekinteni”. A briteknek ingyenes egészségügyi ellátást kínáló, államilag finanszírozott Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) évi közel 3 milliárd fontot (913 milliárd forint) költ a kijózanításra, mivel az utóbbi évtizedben megduplázódtak a túlzott alkoholfogyasztás hatására fellépő költségek.
 
A politikai jobboldalhoz köthető Policy Exchange jelentése azt tanácsolta a kormánynak, hogy gyökeresen változtasson eddigi hozzáállásán, és az állampolgárokkal fizettesse meg kijózanításuk költségeit. Számításaik alapján a 24 óránál rövidebb időre a kórházba befogadott akut alkoholmérgezetteknek 523 fontos (160 ezer forint) számlát kellene benyújtani.
 
A tanulmány azt is javasolta, hogy akik vállalják, azok fordíthassák az összeget elvonó kezelésre, illetve a kulturált alkoholfogyasztás szabályainak elsajátítására. A brit egészségügyi minisztérium adatai szerint évente 2,7 milliárd font megy el a detoxikálással kapcsolatos költségekre.
 
Medical Tribune

cimkék

hirdetés

Könyveink