2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

Kitekintő

Kevesebbet dohányoznak az ukránok

Tíz százalékkal csökkent az elmúlt négy év során a felnőtt korú dohányzók aránya Ukrajnában, ahol a parlament újabb intézkedéseket hozott a dohányzás visszaszorítására – derült ki egy felmérésből.

A Kijevi Szociológiai Intézet vizsgálata kimutatta, hogy míg 2005-ben a felnőtt ukránok 41 százaléka dohányzott, addig 2008 novemberére a káros szenvedélynek hódolók aránya 35 százalékra, az idei év májusára pedig 31 százalékra csökkent. A dohányzás mértékének csökkenéséhez a felvilágosító kampányok mellett hozzájárult a dohánytermékek jövedéki adójának felemelése és a dohányzás visszaszorítását célzó jogszabályok elfogadása – közölték pénteken internetes ukrán hírportálok.

A dohányzás elterjedtségének felmérését célzó kutatásba bevont ukránok többsége helyesli azt az új intézkedést, amely előírja, hogy a cigarettadobozokon a figyelmeztető jelzéseknek – köztük a dohányzás káros hatását mutató képi ábrázolásnak – az eddigi 30 százalék helyett a felület 50 százalékát kell elfoglalniuk. A figyelmeztető feliratok jelenlegi felületnagyságával a megkérdezettek mindössze 12 százaléka elégedett, 48 százalék helyeselné, ha a cigarettadoboz első és hátsó felületének 50 százalékán szöveges és képi figyelmeztető jelzéseket is elhelyeznének. A válaszadók 51 százaléka úgy vélte, a fiatalok nagy részét visszatartaná a füstölés elkezdésétől, ha a dobozra a jelenlegi szöveges figyelmeztetés mellé a dohányzás következményeit bemutató képek is felkerülnének, sőt 42 százalék nyilatkozta azt, hogy maga is elgondolkodna a káros szokással való felhagyáson az ilyen látvány nyomán. Az intézkedést összességében a megkérdezettek 72 százaléka támogatta, köztük az aktív dohányosok 62 százaléka.

Az ukrán parlament csütörtökön törvénymódosítást fogadott el, amely megtiltja a dohányzást az egészségügyi, oktatási, művelődési intézményekben, a sportlétesítményekben, vasúti és autóbusz-pályaudvarok, valamint repülőterek várótermeiben, a vonatokon, buszokon, trolibuszokon, metróban, villamoson, taxikban, játszótereken, lakóházak liftjeiben. A jogszabály értelmében tilos dohánytermékek 18 évesnél fiatalabb személyeknek történő eladása, s ugyancsak tiltott dohányáruk (a szivar kivételével) szálankénti vagy nem teljes tartalmú dobozokban történő árusítása.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink