2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Keddig sztrájkolnak a brit egészségügyben

A sztrájkoló fiatal orvosok a kórházi doktorok körülbelül felét teszik ki Angliában, és a háziorvosi rendelőkben dolgozó összes orvos negyedét, közli a Magyar Nemzet. A munkabeszüntetés kedd reggelig tart.

Anglia egészségügyi rendszere a leghosszabb ilyen jellegű sztrájkkal néz szembe. A 46 ezer fiatal orvost képviselő szakszervezet 35 százalékos fizetésemelést követel, számításaik szerint akkor lenne a rezidensek bére a 2008-as szinten. A kormány ezzel szemben mindössze öt- vagy hatszázalékos emeléssel kalkulál, ami a szakszervezetek szerint elfogadhatatlan. Az egészségügyi miniszter azt mondja, a szakszervezetek nem hajlandók kompromisszumra, a 35 százalékos fizetési igény csak gerjeszti az inflációt, és „mindenkit szegényebbé tesz”.

A sztrájk öt napja alatt az alapellátás, vagyis a háziorvos által biztosítható alapvető kezelések az ígéretek szerint továbbra is elérhetők lesznek. Emellett a pácienseknek azt javasolják, hogy kisebb gondjaik megoldására a gyógyszerészektől kérjenek javaslatot. Fennakadás a kórházakban történő szakellátás során várható, az időpontok átütemezésére azonban a sztrájk öt napja alatt is lehetőség lesz.

A sztrájkoló fiatal orvosok a kórházi doktorok körülbelül felét teszik ki Angliában, és a háziorvosi rendelőkben dolgozó összes orvos negyedét. A munkabeszüntetés jövő hét kedd reggelig tart. Addig várhatóan komoly fennakadások lesznek a brit egészségügyi rendszerben, az elhalasztott műtétek miatt pedig tovább dagadnak a várólisták. Nagy-Britanniában jelenleg 7,47 millió ember vár a rutinszerű kórházi kezelés megkezdésére. A brit egészségügy korábban is súlyos gondokkal küzdött: sztrájkoltak már a nővérek és a mentők is. A legnagyobb brit orvosi szakszervezet számításai szerint mintegy 60 milliárd fontra lenne szükség ahhoz, hogy biztosítani tudják a megfelelő munkakörülményeket, írja a Magyar Nemzet.

 

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink