2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Kanadában jövőre már a pszichés betegek is kérhetnek eutanáziát

Kanadában egy 2024-ben életbe lépő törvény alapján már pszichés betegek is orvosi segítséggel lehetnek öngyilkosok, közli az ATV honlapja.

A jelenlegi törvények értelmében halálos és igazoltan krónikus betegségben szenvedők kérhetik az eutanáziát, írja tudósításában a New York Times. Egy márciusban hatályba lépő törvény értelmében azonban a halálba segítés olyan emberek számára is elérhetővé válna, akik fizikailag teljesen egészségesek, de valamilyen mentális betegséget állapítottak meg náluk.

Az ATV emlékeztet: a világon jelenleg csupán 5 olyan ország van, ahol testileg ép emberek is választhatják az eutanáziát, köztük Belgiumban már döntésképeség sem szükséges hozzá, így a szülők kérhetik egy évesnél idősebb beteg gyermekük halálba segítését.

Az új törvény éles vitát váltott ki Kanadában, mert annak a veszélyét látják benne, hogy az alulfinanszírozott állami egészségügyi rendszer megpróbál „megszabadulni” a krónikus mentális betegektől. A kanadai egészségügyi minisztérium jelentése szerint 2022-ben mintegy 13 200 ember választotta az eutanáziát, ami 31 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest. A jogosult betegeknek 90 napot kell várniuk, mielőtt a halálba segítésben részesülnének, amit két független orvos értékelése alapján hagynak jóvá.

(forrás: ATV)

cimkék

hirdetés

Könyveink