2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés
hirdetés

Kamerák a hálapénz ellen Kijevben

Videokamerákat szerelnek fel az ukrán főváros kórházaiban, hogy az egészségügyi személyzet ne fogadhasson el hálapénzt a betegektől - jelentette be csütörtökön Leonyid Csernoveckij kijevi polgármester.

"Mindenütt kamerák lesznek a kórházakban, senki nem tud majd a páciensekkel egyezkedni sem a folyosókon, sem az udvaron. Aki mégis megteszi, azonnal ki lesz rúgva" - jelentette ki Csernoveckij. Mint kifejtette, kategorikusan ellenzi a fizetett egészségügyi szolgáltatásokat, de kénytelen bevezetni azokat a korrupció leküzdése érdekében, és azért, hogy a jó orvosok ne menjenek át az alacsony fizetések miatt a privát egészségügyi intézményekbe.
A polgármester elmondta, hogy a fizetett egészségügyi szolgáltatások bevezetését illetően elsősorban a magukat Kijevben kezeltető külföldiekre számít, akik szerinte csúszópénzzel fizetnek a gyógyításért. Ezeket a dollárszázmilliókat - mint fogalmazott - szeretné a fővárosi költségvetés számára beszedni. Csernoveckij az orvosoknak 5-10-szeres fizetésemelést ígér.
Február elsejétől az ukrán fővárosban mindenkinek fizetnie kell az egészségügyi szolgáltatásokért, leszámítva 600 ezer hátrányos helyzetű kijevit, ők továbbra is ingyen vehetik majd igénybe az orvosi ellátást.

Varga Béla (MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink