2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Járványügyi készültség Hongkongban

Először fertőzött meg embert a macacine alphaherpesvirus nevű kórokozó a sűrűn lakott Hongkongban, írja a Portfolio. A majmok között terjedő, az emberekre sokszor végzetes kimenetelű vírus miatt az egészségügyi hatóságok készültséget hirdettek, arra kérve a helyieket, hogy ne érintkezzenek a vadállatokkal.

Egy 37 éves férfi kritikus állapotba került, miután egy hongkongi parkban majmokkal érintkezett, ezt követően pedig megfertőződött a herpesz B-vírussal. Az eset az első ismert állatról emberre ugró fertőzéses eset a sűrűn lakott Hongkongban, ezért a helyi egészségügyi hatóságok készültséget hirdettek, sürgetve a lakosságot, hogy óvatosan közlekedjenek olyan környezetben, ahol vadon élő majmok szabadon kószálnak. Azt is kérik, hogy azonnal forduljon orvoshoz az, akiben bármilyen sérülést okoznak a majmok – írja a Bloomberg nyomán a lap.

Az egészségügyi válság középpontjában a Herpesz B vírus áll, tudományos nevén a Macacine alphaherpesvirus, amely egy ritka és félelmetes, főként makákók által terjesztett kórokozó. Bár a Hongkong környékén gyakran előforduló vadmajomfajok ismert hordozói, ez az első eset, hogy embert fertőzött meg a betegség a térségben. E vírus emberre történő átvitele komoly veszélyt jelent, mivel kezdetben influenzaszerű tüneteket okozhat, amelyek súlyos központi idegrendszeri fertőzéssé válhatnak, megfelelő kezelés nélkül súlyos idegrendszeri károsodást vagy akár halált is okozhatnak.

Az átvitel módja jellemzően a fertőzött testnedvekkel való érintkezés, például harapás, karmolás vagy egyéb expozíciós formák. Ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a vadon élő állatokkal való érintkezés során szerzett sérülések esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.

Egyelőre a betegség még nem terjed emberről-emberre, azonban a szakértők figyelmeztetnek, hogy a vírusok gyors evolúciója miatt ez nem kizárható.

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink