2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

JA ImpleMENTAL: jó gyakorlatok a lelki egészség területén

A spanyolországi Murcia látta vendégül a JA ImpleMENTAL közös fellépés második éves konzorciumi ülését, érdekelti fórumát és éves közgyűlését, amelyen az OKFŐ munkatársai is aktívan közreműködtek.

Az elmúlt évek olyan történései, mint a Covid-19 világjárvány, a megélhetési költségek emelkedése, az ukrajnai háború, a digitalizáció és a klímaválság tovább súlyosbították a mentális egészség helyzetét az EU-ban. A mentális zavarokkal küzdő emberek többsége nem jut hatékony ellátáshoz. Sokan megtapasztalják a megkülönböztetést és a megbélyegzést, az emberi jogok megsértését is.

Az Egészségügy egy pillantásra[1] c. jelentés szerint a fiatal európaiak fele számolt be kielégítetlen mentális egészségügyi szükségletekről, és körükben a depresszió több mint a kétszeresére nőtt. Az OECD becslése szerint a mentális betegségek gazdasági terhei az EU tagállamaiban a GDP 4 százalékát is elérhetik. A mentális egészségügyi problémák és a különböző szorongásos zavarok minden hatodik emberből egy főt érintenek az EU-ban. Ez rávilágít a mentális egészségfejlesztés, a mentális problémák megelőzésének és korai felismerésének, valamint a közösségi környezetben történő kezelésük és a kapcsolódó gondozási szolgáltatások kiszélesítésének fontosságára, továbbá a bevált gyakorlatok megosztásának szükségességére. A mentális egészség ügyét az Európai Bizottság prioritásként kezeli.

Az EU Harmadik Egészségügyi Programja által finanszírozott JA ImpleMENTAL (a lelki egészség területén elérhető jó gyakorlatok megvalósítására) elnevezésű közös fellépés révén az EU támogatja a tagállamokat a mentális egészségügyi rendszereik reformjában és az öngyilkosság megelőzésére vonatkozó legjobb gyakorlatok átvételében. 

A JA ImpleMENTAL második éves konzorciumi ülésére 2023.szeptember 25-27. között került sor Murciában, amelyet a közös fellépés vezető koordinátora a Görög Nemzeti Népegészségügyi Szervezet (NPHO) szervezett szoros együttműködésben a Murciai Régió Egészségügyi Szolgálatával (SMS) és Egészségügyi Képzésekért és Kutatásokért Felelős Alapítványával (FFIS)[2]. Az eseményt Stella Kyriakides, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa nyitotta meg.

Juan José Pedreño Planes, Murcia tartományi egészségügyi minisztere üdvözlő beszédében kiemelte: "Köszönöm, hogy Murcia régiót választották a második éves konzorciumi ülés helyszínéül. Az ImpleMENTAL közös fellépés nagyszerű lehetőséget biztosít a mentális egészséggel és az öngyilkosság megelőzésével kapcsolatos legjobb gyakorlatok adaptálására. A COVID-19 világjárvány megsokszorozta a mentális egészségügyi problémákat. Murcia régió fejlesztési tervének több tengelye van. Az egyik kifejezetten az öngyilkosság megelőzésével és az öngyilkossági szándékkal küzdő fiatal betegekkel foglalkozik. Reméljük, hogy megfelelünk az elvárásoknak, és örömünkre szolgál, hogy hamarosan önökkel együtt ünnepeljük a lelki egészség világnapját."

Pilar Aparicio Azcárraga, Murcia tartomány szociálpolitikai, családügyi és esélyegyenlőségi minisztere köszöntőjében hangsúlyozta: "Szeretném megköszönni önöknek, hogy itt vannak és készek a mentális egészséggel kapcsolatos kérdések személyes megvitatására. Spanyolországban cselekvési terveket dolgoztunk ki a legjobb gyakorlatok megvalósítása érdekében, hogy segíthessünk az embereknek megbirkózni a mentális egészségügyi problémáikkal. Köszönjük, hogy hazánkat választották konzorciumi találkozójuk helyszínéül. Amint az imént említettem, az Egészségügyi Minisztériumunk jelenleg egy olyan intézkedési terv kidolgozásán dolgozik, amely megkönnyíti majd a lelki egészség területére vonatkozó ellátási stratégiák megvalósítását. A közeljövőben kiemelten foglalkozunk majd az öngyilkosság-megelőzési intézkedések bevezetésével, az öngyilkosság elkövetése szempontjából veszélyeztetett emberek és a serdülőkorúak védelmére".

A rendezvényt a Murciai Egészségügyi Szolgálat fenntartásában működő Reina Sofia Egyetemi Oktató Kórház konferencia termében tartották, ahol 21 országból több mint 150 fő (17 EU-tagállam, 2 EGT-ország és 1 EU-tagjelölt ország) képviselői, a tagállamok szakpolitikai bizottságainak minisztériumokból kijelölt tagjai; az érdekeltek fórumának képviselői és olyan kulcsfontosságú európai szervezetek mint pl.:EUCOMS, EUFAMI, Euro Healthnet, GAMIAN-Europe, IASP, MHE, EAAD best, EUPHA mentális egészséggel foglalkozó szekciója; ENUSP, EPA, a WHO Europe, valamint az OECD delegáltjai találkoztak személyesen, vagy online.

Az OKFŐ-t Bulyovszky Bernadett projektmenedzser, Grayné Kárpáti Éva kommunikációs szakértő, Gelencsér Dóra projektkoordinátor képviselte az eseményen. A közös fellépésben kapcsolt szervezetként közreműködő Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ képviseletében Cserháti Zoltán vett részt a találkozón, míg a Debreceni Egyetem tekintetében Zsuga Judit és Bányai-Márton Gábor mutatták be a pilot projektek tervezett tevékenységeit. A JA ImpleMENTAL közös fellépésben közreműködő tagállamok szakpolitikai bizottságának ülésén a Belügyminisztérium részéről Magyarországot Sümegi András képviselte.

A  konzorciumi találkozó első napja arra összpontosított, hogy jobb betekintést nyújtson a belga legjobb gyakorlat, a közösségi mentális egészségügyi rendszer reformjának nemzeti végrehajtásába, míg a második napot az öngyilkosság megelőzését célzó osztrák "SUPRA" legjobb gyakorlat nemzeti végrehajtásának szentelték a szervezők, hogy összegyűjthessék a két legjobb gyakorlat végrehajtása által generált pozitív eredményeket.  A húsz közreműködő ország megosztotta egymással nemzeti szinten eddig végrehajtott tevékenységeit. A résztvevők jelentős lépésként értékelték, hogy a JA ImpleMENTAL keretében Európa-szerte 17 új, vagy megújított öngyilkosság-megelőzési terv kerül kidolgozásra, továbbá 14 ország kísérleti jelleggel változtatásokat kíván végrehajtani a közösségi mentálhigiénés és egészségügyi szolgáltatásnyújtás területén.

Az érdekeltek fórumának és a tagállami szakpolitikai bizottságnak a harmadik napon tartott külön ülései, valamint az előző két nap tevékenységei alapján azonosították azokat a szinergiákat, amelyek a JA ImpleMENTAL és egyéb már folyamatban lévő mentális egészségügyet szolgáló kezdeményezésekkel kialakíthatók, továbbá iránymutatásokat fogalmaztak meg a projekt utolsó évének végrehajtásához.

Az esemény egyedülálló lehetőséget biztosított a tudás-megosztásra, az eddigi végrehajtás tapasztalatainak megvitatására, a folyamatok áttekintésére, a közösségi alapú szolgáltatások tényleges fejlesztése közben fellépő kihívások kezelésére, a pozitív eredmények, mint például az érdekelt felekkel történő együttműködés javítását elősegítő módszerek/eszközök kicserélésére.

Az ImpleMENTAL közös fellépés egyik fő erősége a nemzetközi hálózatok létrehozásában rejlik. A hálózati tevékenységek révén létrejött szinergiák megosztása komoly hozzáadott értéket biztosít. Következő lépésként, a közös fellépésben levont uniós szintű tanulságok alapján az ImpleMENTAL üzeneteket kíván megfogalmazni a politikai döntéshozók számára. A legfontosabb ajánlásokat a projekt befejezése után nemzeti és helyi stratégiák formájában fejtik ki.

A murciai JA ImpleMENTAL közös fellépés második éves konzorciumi ülésének résztvevői (Fotó: OKFŐ)
A murciai JA ImpleMENTAL közös fellépés második éves konzorciumi ülésének résztvevői (Fotó: OKFŐ)

hirdetés

Könyveink