2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Itt az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét!

A Mályvavirág Alapítvány tizenegyedik alkalommal csatlakozik a European Cervical Cancer Association (ECCA) kezdeményezésére létrejött Európai Méhnyakrák Megelőzési Héthez, közli a PharmaOnline.

Az esemény időszakában, január 22. és 28. között az alapítvány az országos Mályvavirág Pontok, több mint 200 település, védőnői szolgálatok, egészségfejlesztési irodák segítségével különböző rendezvényekkel, kerekasztal-beszélgetésekkel és előadásokkal mutat rá arra, miért elengedhetetlen a rendszeres méhnyakszűrésen való részvétel. A programokról nem hiányozhat az elmaradhatatlan gyöngyfűzés sem: az országszerte elkészített gyöngy karkötőket ezúttal is eljuttatják nőgyógyászati daganattal érintetteknek, azzal az üzenettel, hogy nincsenek egyedül. 

Az idei, Gyöngy-percek elnevezésű eseménysorozat azt hangsúlyozza, hogy a méhnyakszűrés mindössze néhány percet vesz igénybe, de megelőzhet, vagy még időben felfedezhet egy nagyon komoly betegséget.

Neked mi a motivációd?

A középpontban idén a motiváció áll. Magyarországon a szűrési hajlandóság sajnos nem éri el a skandináv országok 90%-os arányát. Ennek oka lehet például egy rossz élmény, a szociális háttér vagy az alacsony egészségértési szint. A Mályvavirág Alapítvány célja, hogy felderítse, mi állhat a háttérben, és segítse azokat, akik még hezitálnak a szűrővizsgálaton való részvétellel kapcsolatban.

A hét folyamán az alapítvány social media felületein ismert emberek és túlélők osztják meg azt, őket mi motiválja arra, hogy időről időre elmenjenek méhnyakszűrésre.

Mindemellett a Budapesten utazók a metró aluljárókban, a debreceniek pedig a DKV járművein figyelemfelhívó plakátokkal találkozhatnak.

A Megelőzési Héten arra is törekszenek, hogy minél szélesebb körben készülhessen el a szűrési motiváció témáját vizsgáló felmérés az alábbi kérdőív segítségével:

https://forms.gle/tdwenwtJhfZ5pWA19

A Mályvavirág arra kéri a 20 év feletti  hölgyeket, hogy töltsék ki a kérdőívet!

A Mályvavirág Alapítvány 2024-ben azon dolgozik, hogy kiderüljön, mi az, ami visszatartja a nőket attól, hogy rendszeresen részt vegyenek méhnyakszűrésen. Itthon minden évben 1000-nél is több méhnyakrák-diagnózis születik*, és több száz nő veszti életét egy olyan daganatos betegség miatt, amelyet egy vírus, a humán papillomavírus (HPV) okoz, és ami megelőzhető. A méhnyakszűrés csak pár percig tart, de életet menthet!”, fogalmaz Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke. 

Az alapítvány hazai és nemzetközi platformon is azért dolgozik, hogy elősegítse az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azon célkitűzésének megvalósulását, hogy a méhnyakrák teljesen eltűnjön a Föld színéről. Ehhez a WHO szerint arra van szükség, hogy 15 éves korukra a lányok legalább 90 százaléka megkapja a HPV elleni védőoltást, a felnőtt nők legalább 70 százaléka rendszeresen járjon szűrésre, illetve azon nők közül, akiknél elváltozást okoz a HPV, legalább 90 százalék kapja meg a megfelelő kezelést akár rákmegelőző állapot, akár rákos invazív állapot fennállása esetén.


Az alapítványról:

A Mályvavirág Alapítvány 2013 májusa óta dolgozik a HPV-prevencióért és a nőgyógyászati daganattal érintettekért. Fő célja a megelőzés, azaz a szűrések és a védőoltások népszerűsítése annak érdekében, hogy a méhnyakrákos és az egyéb nőgyógyászati daganatos megbetegedések, halálozások száma jelentősen csökkenjen. Célja továbbá az érintettek támogatása és a teljes betegútjuk segítése. Az alapítvány 2017-ben csatlakozott az Európai Nőgyógyászati Daganatok Társaságának (ESGO) betegszervezeti hálózatához, így nemzetközi partnerekkel dolgozhat tovább céljai megvalósításáért. Tóth Icó 2019-től 2021-ig az ESGO-Engage társelnöke volt.

A HPV és a méhnyakszűrés

A humán papillomavírusnak több mint 200 altípusa ismert. Legtöbbjüket az emberi immunrendszer legyőzi anélkül, hogy a fertőzést egyáltalán észrevennénk. Az alacsony kockázatú típusok nem rákkeltő vírusok, de okozhatnak kellemetlen tüneteket, például szemölcsöket a bőrön és a külső nemi szerveken. A magas kockázatú HPV-típusok a nemi szervek, a fej-nyaki és az anális régió hámjában okozhatnak fertőzést, melyekből idővel daganatos elváltozások alakulhatnak ki.

A HPV felelős a méhnyakrákos betegségek csaknem 100%-áért, a szeméremtestrákok 70%-áért és a hüvelyrákok 75%-áért**. A vírus azonban nem csak a nők számára jelent veszélyt. Férfiaknál kiváltó tényezője lehet a hímvessző, a végbélnyílás és a középgarat egyes rákos megbetegedéseinek. A HPV elleni védekezés két pillére a védőoltás és a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel. 

Magyarországon kétféle méhnyakszűrési eljárást különböztetünk meg: a népegészségügyi szűrést, valamint az ún. opportunisztikus, azaz magánúton történő méhnyakszűrést. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) háromévente meghívót küld ki azoknak a 25-65 év közötti nőknek, akik az elmúlt három évben nem voltak méhnyakszűrésen a regiszterük szerint. A meghívó alapján megközelítőleg 40%-a megy el a nőknek a szűrésre rendszeresen. 

Az opportunisztikus szűrésben a nőgyógyász orvosok magán körülmények között szűrnek, a citológiai kenetvétel évente ismételhető.

 

*https://onkol.hu/nemzeti-rakregiszter/

**https://malyvavirag.hu/kiadvanyok/a-fele-se-mese-hpv-vedooltas-kisokos

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés

Könyveink