2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Itt a következő mutáció, a Centaurus

Az omikron variánsa, a BA.2.75 Indiában már átvette a vezető szerepet, de Hollandiában, Németországban és Nagy-Britanniában is megjelent, közli az InfoStart. Nemzetközi hírek.

Erősödik a koronavírus-járvány nyári hulláma Csehországban. Az elmúlt hét nap alatt 14 710 új koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok, mintegy 4500-zal többet, mint az előző héten, derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szombaton közölt legfrissebb adatokból. Megnőtt a kórházban kezelt betegek száma is. Jelenleg több mint 730 embert kezelnek a kórházakban, ami egyharmaddal több, mint az egy héttel ezelőtti adat.

Április vége óta most a legmagasabb a kórházban kezelt koronavírusos betegek száma. Július elején a kórházi betegek száma 220 körül mozgott. Az orvosok 29 ember állapotát minősítették súlyosnak, ez a duplája az egy héttel ezelőtti számnak.

A legrosszabb a helyzet Prágában, ahol jelenleg százezer lakosra már 2227 igazolt fertőzött jut. A legjobb helyzet az észak-csehországi Libereci régióban van, ahol százezer lakosra 83 fertőzött jut. Az országos átlag 138.

A nyári koronavírus-hullám fertőzéseit az orvosok szerint túlnyomó többségben az omikron BA.4 és a BA.5 variánsa okozza. Szakértői várakozások szerint a nyári Covid-hullám július végén, augusztus elején tetőzhet Csehországban. Általános vélemény, hogy a valóságban több a fertőzés, mint amit a vizsgálatok kimutatnak. A tesztek száma ugyanis, bár mérsékelten növekszik, csak napi tízezer körül mozog, ami aránylag alacsonynak mondható.

A koronavírus-járvány kitörése, tehát 2020 március eleje óta 3,96 millió igazolt fertőzést mutattak ki Csehországban, ezek közül mintegy 280 ezer esetben ismételt megbetegedésről volt szó. A Covid-19-cel összefüggő szövődményekben eddig 40 380 ember halt meg. A múlt héten az elhunytak száma 14 volt.

A 10,7 milliós Csehországban eddig 6,9 millióan vették fel a fertőzés elleni védőoltást, közülük 4,26 millióan a harmadik adagot is. Keddtől a negyedik oltás felvétele is lehetséges. Ezt eddig mintegy 13 ezer személy vette fel.

Országos védőintézkedések egyelőre nincsenek, és a szaktárca nyilatkozata szerint ezek bevezetését pillanatnyilag nem is tervezik. Számos helyen, például egészségügyi intézményekben, idősotthonokban azonban ajánlják, sőt olykor meg is követelik a maszkok használatát.

*

A jelenleg Európában is terjedő BA.5 helyét vette át a Centaurus Indiában, így a kutatók azt feltételezik, hogy még annál is fertőzőbb, így valószínűleg máshol is átveszi majd a domináns törzs szerepét. Ez egyelőre csak sejtés, nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű adat ahhoz, hogy ezt alá lehessen támasztani.

A Holland Közegészségügyi Intézet a héten jelentette be, hogy felfedezték az országban a BA.2.75 variánst. Véleményük szerint a kevés rendelkezésre álló adat ellenére is úgy tűnik, hogy kis változtatásokkal könnyebben meg tudja kerülni a SARS-CoV-2 ellen kiépített védelmet, mint elődei. Ennek ismeretében felmerülhet az aggály, miszerint a korábbi fertőzések vagy az oltások nem nyújtanak megfelelő védelmet ezzel a törzzsel szemben.

"Azt látjuk, hogy ez az új variáns kiszorítja az összes, korábban rendkívül fertőzőnek tartott változatot, de még nem tudjuk pontosan, hogy miért válik ennyire dominánssá. Képes lehet megkerülni a korábban kialakult immunitást, vagy lehet, hogy jobban átvihető: ez csak az idő fogja megmondani" – mondta Eleanor Gaunt, az Edinburgh-i Egyetem virológusa a Euronewsnak, amit az InfoStart idéz.

A WHO szerint az omikron alvariánsáról van szó, ezért nem kapott különálló nevet a görög ábécéből, ugyanakkor a Centaurus ragadványnév egy Twitter-felhasználó posztja után ragadt rá.

"A jelenleg keringő alváltozatok egy kicsit távolabb vannak az őstörzstől, így a vakcinák nem olyan jók az újabb törzsekkel való fertőzés megelőzésében" – mondta Mike Ryan, a WHO sürgősségi igazgatója a héten egy sajtótájékoztatón. Maria Van Kerkhove, a WHO Covid-19 technikai vezetője hozzátette, hogy a BA.5 a legkönnyebben terjedő változat, amelyet eddig láttunk, és figyelmeztetett, hogy a következő változat még az előzőnél is fertőzőbb lesz. A Centaurus megjelenése is meggyőzte ót arról, hogy további hullámok következnek: a biztos védekezést azokkal szemben az oltás jelenti.

*

Világszerte 569 575 005 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 383 287 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban 568 960 638 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma pedig 6 382 237 volt.

A fertőzés 193 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI, Infostart)
hirdetés

Könyveink