2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Ismét megszakadt a csernobili atomerőmű áramellátása

Az orosz erők ismét megrongálták a csernobili atomerőművet és a közelében fekvő Szlavutics várost ellátó villamosvezetéket, nem sokkal azután, hogy ukrán szakemberek megjavították, közölte hétfőn az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat sajtószolgálata.

A közlemény szerint az Ukrenerho ukrán áramszolgáltató vállalat szakemberei vasárnap estére helyreállították és ismét feszültség alá helyezték a lezárt atomerőművet és a Szlavuticsot tápláló nagyfeszültségű vezetéket. A munkálatokat azonban nem tudták befejezni, mert az orosz erők ismét megrongálták a vezetéket. "Emiatt a szerelőbrigádok kénytelenek megint visszamenni a veszélyzónába, és helyrehozni a károkat", tájékoztatta az Ukrajinszka Pravda hírportált az Ukrenerho vállalat. Az áramszolgáltató cég hangsúlyozta, hogy a csernobili atomerőmű megbízható áramellátása kritikus fontosságú a nukleáris biztonság szempontjából. Emellett Szlavutics lakosainak áramellátása is az atomerőművet tápláló vezetéktől függ.

"Az Ukrenerho szerelőbrigádjainak akadálytalan és gyors hozzáférése az ellenőrzések és a szükséges javítások elvégzése érdekében rendkívül fontos nemcsak az ukrán fogyasztók, hanem Európa egésze számára is. Ez segít elkerülni  újabb katasztrófát a csernobili atomerőműben, és megmenti azoknak az embereknek az életét és egészségét, akik áldozataivá válhatnak egy ilyen tragédiának", emelte ki közleményében az Ukrenerho. Az ukrán energetikai minisztérium hozzátette: az atomerőmű áramellátásának ismételt helyreállítása után sem zárható ki, hogy újabb vezetékek sérülnek meg "ellenséges lövedékek becsapódásától, illetve ezek következtében keletkezett tüzektől". A tárca szerint a csernobili atomerőműnek a háború február 24-i kezdete óta váltás nélkül dolgozó személyzete lelkileg és fizikailag is kimerült, nem tudja a nukleáris létesítmény megfelelő karbantartását elvégezni.

"Az atomerőmű biztonságának egyetlen garanciája az orosz csapatok teljes kivonása a létesítmény területéről", szögezte le a minisztérium.

*

Vasárnap este a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) arról számolt be, hogy a csernobili nukleáris hulladéktárolókat üzemeltető személyzet felhagyott a biztonsági-karbantartási munkálatokkal a szellemi és fizikai kimerültség miatt. Az atomerőmű február végén került orosz csapatok kezére, azóta nem váltották le a 211 fős műszaki stábot.

 

Aszódi Attila, a BME dékánja, egyetemi tanár a Heti Napló Sváby Andrással adásában elmondta, hogy az Ukrajnában zajló harcok és az atomerőművek konfliktusnak való kitettsége miatt 1-10-ig 8-asra értékelné a helyzetet. Ezt részletezve megjegyezte: a radiológiai veszélyhelyzet az esetleges kibocsátás miatt 6-os, a biztonsági kultúra viszont 10-es.

Arra a kérdésre, hogy a csernobili vagy a zaporizzsjai atomerőmű veszélyesebb-e, úgy reagált: az európai közvélemény az előbbitől tart jobban, pedig a csernobili helyzet a kevésbé problémás. Három hete ugyanaz a 210 ember üzemelteti a rendszert Csernobilban, ez ​nyilván probléma, de Aszódi komolyabb gondnak tartja azt a helyzetet, ami Zaporizzsjaán előállt.  Itt ugyanis 6 reaktor van, miután az oroszok megtámadták őket, egyetlen blokk kivételével a többit leállították. Itt intenzíven lőttek oktatási épületet, 4 távvezetéki kapcsolatból kettőt leromboltak, és a legutóbbi hírek szerint orosz szakemberek jelentek meg a telephelyen, átvéve esetleg az erőmű irányítását. Ezek nagyon komoly aggodalomra adnak okot az egész európai nukleáris szakmában, mondta a professzor. (Forrás: ATV)

(forrás: MTI, ATV)

cimkék

hirdetés

Könyveink