2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Indul az őszi kihívás!

Szeptember 25-én ismét elindul Magyarország legnagyobb, mozgásra ösztönző programja a Magyar Szervátültetettek Szövetsége szervezésében, az Aktív Magyarország Program támogatásával.

Szeptember 25-én folytatódik a „Millió lépés az iskoládért” kihívás, amelyet a Magyar Szervátültetettek Szövetsége indított el tavasszal az Aktív Magyarország Program támogatásával. A 77 napon keresztül zajló esemény minden idők legnagyobb, mozgásra ösztönző játéka lett Magyarországon: aktívabb életmódra motivált több mint 200 ezer tanulót, szülőt, nagyszülőt, akik rendszeres mozgással 11 hét alatt 45 millió kilométernyi lépést tettek meg. A kihívásban csaknem 2000 iskola vett részt.

A program őszi fordulójában ismét 100 iskola kap 1-1 millió forintot sporteszközök vásárlására. A tavaszi fordulóban nyertes iskolák most nem vesznek részt a sorsoláson, de nekik is érdemes bekapcsolódniuk, mert a 100 kültéri pingpongasztalért minden induló iskola versenyben van.

A 11 héten át tartó versengésben a szülők és tanárok mellett mindenki részt vehet, aki aktív mozgással szeretné segíteni az általa kiválasztott iskolát. Ehhez csupán a MillióLépés applikációt kell letölteni, ami a lépések mellett 60 további mozgásformát alakít át lépésszámokká. Ahhoz, hogy egy-egy iskola bekerüljön a sorsolásba, ezúttal 5 Kékkört kell teljesíteni, de ha ezt többször is megteszik, nőnek az esélyeik. A szervezők arra buzdítanak, hogy aki szívesen segítene egy iskolát, töltse le a mobilapplikációt, és csatlakozzon a kiválasztott iskolához, osztályhoz.

A Millió lépés az iskoládért kihívás tavasszal 200 000 embert mozgatott meg, ami példátlan eredmény a hazai egészségprogramok történetében. Az aktív életmódot népszerűsítő, rendszeres mozgásra ösztönző kezdeményezés sikerességét bizonyítja az is, hogy a MillióLépés applikáció két nap alatt az első helyre ugrott az ingyenes telefonos alkalmazások toplistáján. A tavaszi rekordszámú regisztráció és várakozáson felüli aktivitás után a szeptemberben induló fordulóban 300 000 felhasználót tűztünk ki célul”– mondta el Révész Máriusz, a Miniszterelnökség államtitkára, a Millió lépés az iskoládért versenyt támogató Aktív Magyarországért Program vezetője.

A kihívás során a versenyzők virtuálisan végigjárják és megismerik az Országos Kékkör túraútvonalait és legszebb látnivalóit, az applikáció naponta oszt meg érdekességeket a látványosságokról, az egészség megőrzéséről és a mozgás fontosságáról. A programban minden héten más-más sportoló, művész, ismert közéleti személy vagy szervátültetett inspirál a mozgásra. Újdonság a játék őszi fordulójában, hogy ezúttal kerekesszékes mozgás is választható az applikációban, és a programot népszerűsítők között kerekesszékes kihívó is van Kiss Péter Pál paralimpiai bajnok kajakos személyében.

„A mozgást, a sportközvetítéseket nemcsak a televízióban szeretem nézni, de szeretem csinálni is, ha van rá időm. Azok, akik azt mondják, hogy nincs rá idejük, hazudnak. Hiszen a telefonálásra is minden nap rászánunk másfél-két órát. Amikor csapatban vagy társaságban sportolunk, a mozgás a legfontosabb. Anélkül zsibbadt és fáradt városi vagy falusi emberré válunk. Próbáljunk ki különféle sportokat, biciklizzünk, pingpongozzunk a játszótereken, focizzunk vagy teniszezzünk – fogalmazott Thuróczy Szabolcs színművész, akivel kihívóként találkozhatnak majd a résztvevők.

A játék során a résztvevők „lépéseket” gyűjtenek a kiválasztott iskola számára. Az iskolákhoz regisztrált játékosok lépéseit összeadják, végül megjelenítik az Országos Kékkör útvonalán. Minden megtett Országos Kékkör (2586 km) után egy „sorsjegy” jár, és ha ötöt összegyűjtenek, akkor indulhatnak a sporteszközök vásárlására 100 iskolának felajánlott 1-1 millió forintért.

Rendszeres mozgással az egészségesebb életért

A gyakorlatilag soha nem sportolók aránya hazánkban eléri az 59 százalékot, amivel Európában a sereghajtók között vagyunk.[1] Az elhízott és túlsúlyos tanulók aránya is egyre nő: három év alatt 26 százalékról 30 százalékra emelkedett, minden 4. hétéves gyerek elhízott.[2]

„A felmérések szerint honfitársainknak mindössze egynegyede végez valamilyen rendszeres testmozgást, ezért a több százezer embert megmozgató Millió lépés az iskoládért program már önmagában is mérhető népegészségügyi előnyökkel járt. Az aktív életmód tudományosan igazoltan számos krónikus betegség állapotát javítja, a szervátültetettek életkilátását pedig évekkel hosszabbítja meg – hívta fel a figyelmet dr. Grózli Csaba, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének (MSZSZ) stratégiai vezetője és orvosigazgatója. Küldetésünknek tekintjük a program folytatását, az életmódbetegségek hazai statisztikái azt mutatják ugyanis, hogy az emberek kétharmada elhízott, három emberből egy magas vérnyomásban szenved, illetve minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg.”

A program szeptembertől az idősebb korosztályt is megszólítja. Magyarországon ma több mint 170 gyaloglóklub működik, feladatuknak tekintve, hogy a hatvan év feletti korosztály rendszeresen mozogjon és társasági programokon vegyen részt. A játék őszi fordulójában ezek a klubok is részt vehetnek, szintén az applikációban tudnak regisztrálni. A gyaloglóklubok aktivitását is díjazzák: azok között, akik legalább egyszer körbeérnek az Országos Kékkörön, 500 pár Nordic Walking botot sorsolnak ki.

A Millió lépés az életért programot a Magyar Szervátültetettek Szövetsége indította el 2021-ben az egészséggel kapcsolatos tudnivalók és az aktív testmozgás népszerűsítésére. A regisztráció és a versenyen való részvétel ingyenes.

Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.bss.milliolepes&pli=1

App Store: https://apps.apple.com/hu/app/milli%C3%B3l%C3%A9p%C3%A9s/id1578645374?l=hu

Forrás: PR-ego
Forrás: PR-ego

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége (www.trapilap.hu)

A szövetség 1998 óta működik 16 tagszervezet ernyőszervezeteként, és a mintegy 1300 szervre váró és 5200 hazai szervátültetett ember teljes értékű életéért dolgozik. A szövetség tagjai a küldetésüknek tekintik, hogy a szervátültetett és a szervre váró betegek hosszabb és minőségi életéért dolgozzanak, aktív és tudatos életet élő, egymást segítő közösséget alkossanak.

www.milliolepes.hu



[1] Eurobarométer 2022

[2] WHO European Childhood Obesity Surveillance Initiative (‎COSI)‎ 2016 Link:https://ogyei.gov.hu/cosi/

(forrás: PR-ego)

cimkék

hirdetés

Könyveink